Corona Virüs ( Koronavirüs ) Salgınında 3D Printerlar

Corona virüs (koronavirüs) salgınında 3D printerlar, gönüllü kollektif hareketlerle gündeme geldi. Ansızın ortaya çıkan bu virüs neticesinde hastaneler ve sağlık çalışanları hazırlıksız yakalandı. Kişisel koruyucu ekipman ve bazı hayatsal fonksiyonu olan parçaların tedariğinde önemli ölçüde zorlaştı. İşte bu noktada dünya çapında yankı oluşturan gönüllü hareketler,  ihtiyaç duyulan kritik parçaların hızla üretilmesini sağlayarak önemli bir sorunu azaltmış oldu.

3D Yazıcılar Kullanarak Corona Virüse Karşı İlk Hareket

İtalya Brescia kenti, coronavirüs salgınından en çok etkilenen yerlerden birisi. Bölgedeki bir hastanede solunum cihazı vanası tedarikçi firmadan temin edilemedi. Gönüllü mühendis Christian Fracassi ve arkadaşı Alessandro Ramaioli, hastane için birkaç saat içerisinde tersine mühendislik yaparak 3D Yazıcılar ile 100 adet solunum valfi üretti ve 10’dan fazla hastanın hayatını kurtardı.

Siperlikler

İlk olarak Josef Průša (Çek), Prusa 3D yazıcıların kurucusu, kendi tasarımı olan ve sağlık çalışanlarının yüzlerini korumasını sağlayan siperliklerin tasarımını bitirdiğini ve tüm dünyada 3D yazıcısı olan şirketlerin/üreticilerin de faydalanabilmesi için internet ortamına bıraktığını duyurmuştu.

Baskı sürelerini ve maliyetleri düşürmek adına bu data üzerinden topoloji optimizasyonu yaparak hem data üzerinde iyileştirmeler yapıldı hem de ciddi anlamda süre ve maliyette düşüşler yaşandı.

Global çapta yapılan bu yardımlaşmaya Türkiye sessiz kalmadı ve bu zor zamanlarda tüm sağlık çalışanlarımıza destek olmayı hedefleyen 3Boyutludestek adında gönüllü kollektif bir hareket kuruldu. Ağında 2000 ‘den fazla gönüllü kişi/kurum ve 3000’den fazla 3D printer olan bu harekete Türkiye Motosiklet Platformu dan yüzlerce demir atlı da destek olarak  Türkiye’deki bütün şehirlere ve buralardaki sağlık kuruluşlarına çok hızlı bir şekilde ulaşmayı başardı ve halen çalışan sağlık çalışanlarının siperliklerini kendilerine ulaştırmaya devam ediyor.

Armada Yazılım olarak bizler de Covid-19 ile mücadelede #3BoyutluDestek hareketine katılıyor sağlık çalışanlarımızın kişisel koruma ihtiyaçlarına katkı sağlamak için Markforged 3 Boyutlu yazıcılarımız ile destek veriyoruz. Sizleri de bu gönüllü hareket @3boyutludestek ’in yanında olmaya çağırıyoruz.⠀

Markforged

Sürecin başından beri Amerika da seferber olan Markforged, kullanıcı arayüzüne  COVİD-19 Support butonu ekleyerek global çaptaki tüm müşterilerinin siperlikler için gerekli dataya sahip olmasına ve tabla yerleşimlerini de yaparak zaman kaybetmeden siperlik üretmesine destek oluyor.

Sizlerde Markforged 3D Kompozit Yazıcılar ile ilgili daha fazla bilgi için https://www.armadayazilim.com/urunler/markforged adresini ziyaret edebilir ve merak edilenler için hemen bizi arayabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir