Markforged ile 3 Boyutlu Yazıcılarda Diş Açma Yöntemleri

3 Boyutlu yazıcılarla hazırlanan parçalarda diş unsuru bulunuyorsa işler zorlaşabilir. Küçük ölçülerdeki diş özellikleri ve genelde çok dik olan diş açısı nedeniyle farklı yöntemler tercih edilebiliyor. Eğer Markforged ürünlerini  kullanıyorsanız aslında bu tarz durumlarda elinizde farklı çözüm yolları bulunuyor. Bu makalede diş unsuru barındıran parçaları, 3d printer ile hazırlamanın farklı metotlarına yer veriyoruz.

Markforged Metal X ile yapılmış diş çekme uygulamaları
1- Dişli Parçaları Standart Olarak Yazdırın

Markforged metal ve kompozit yazıcılar en hassas ve küçük alanları işlemekte oldukça yeteneklidir. Kompozit veya metal baskı seçenekleriyle diş unsurunu eklemek zor olmayacaktır. Dolayısı ile sanki diş yokmuş gibi direkt parçayı basabilirsiniz. Tekrar tekrar kullanılan bir yapıda diş kanalı bulunuyorsa metal yazıcı tercihi yerinde olacaktır. Dişin dik yapısı nedeniyle destek katmanları atılacağı için son işleme, temizleme gerekeceğini unutmayın.

2- Isıtma ile Geçen Ek Parçalar Kullanın

Kompozit ve plastik yazıcılarda sıklıkla kullanılan diş metodudur. Bu yöntemde ısıya duyarlı, lehimle açtığınız kanala kilitlenecek bir kılavuz uç kullanılmaktadır. Kılavuzun yapısı itibariyle sağlam bir şekilde basılan parçaya oturmaktadır. Bu kullanılabilecek belki de en mukavemetli seçenek olacaktır. Bu yöntemde ek araçlara ihtiyaç duyulduğu açık bir şekilde görülüyor.

3- Dişleri Yazdırın

Diş unsurlu parçayı olduğu gibi yazdırmak yerine, önce diş unsurunu Markforged ile yazdırarak ana gövdeyle birleştirin. Böylece gövdede daha fazla katmanlı baskı yapabilirsiniz. Parçayı nihai kullanım için son temizleme yapmak çok daha basit olacaktır. Bu yöntemde ek bir araç gerekecektir.

4- Standart Ara Parçaların Geçebileceği Tasarım Revizyonu Uygulayın

Yukarıdaki görselden de net şekilde anlaşılacağı üzere, yazdırılan parçaya ek ara parçalar kullanılarak yapılan işlemdir. Bunun için basit bir tasarım revizyonu yeterli olacaktır. Birleşim elemanı olarak standart bir somun kullanılabilir. Toleranslara bağlı olarak sıkı geçme yada elle bastırarak dahi yapılabilir. En ekonomik çözümdür diyebiliriz. Düşük tolerans değerlerinde çalışmak durumunda kalınacağı açıktır.

5- Sürekli kullanılacak olan diş alanı için ek bir parça kullanın

Tekrarlı kullanımlara dayanma sorununu aşmak için harika bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Basılan parça ile ara parça bir defa montajlanır. Böylelikle sürekli kullanıma maruz kalacak olan alan metal olacaktır. Metal-Metal birleşiminin sorunsuz ve uzun ömürlü olacağı gayet ortada. 🙂

Leave a Reply