hyperMILL ‘de Adım Adım Manuel Sıfırlama

CNC tezgah ve sistemlerde takım yolları, bir koordinat sistemi referans alınarak matematiksel bağıntılarla ifade edilir. Bu nedenle gerek programlamada gerekse tezgahların çalışmasında koordinat sistemi önemli yer tutar. CNC sistemlerde koordinat sisteminin orijinine sıfır noktası denir. Program içerisinde yapacağımız parça sıfırı işlemi ise bizler için aslında bir referans noktası olacaktır. Tezgah diline çevrilen G kodları sıfır noktasına göre oluşturulmuş olur.

Yukarıdaki görselde görüleceği gibi uygunsuz bir sıfır noktası var. Sıfır noktası üzerine sol tuş ile yapılacak çift tıklama işlemi sonrası ekrana Move komut penceresi açılacaktır. Bu pencere vasıtasıyla koordinat sistemini parçanın herhangi bir köşe noktasına koyabilir ve x,y,z koordinatlarını istenen yönlere çevirerek uygun hale getiririz.

Görüleceği üzere koordinat sistemini istenilen şekilde düzenledik ve sol üst köşeye yerleştirdik. Bu noktayı parçanın ortasına yerleştirmek için ise Analysis sekmesinin altından Create Bounding Box sekmesine geçiş yapılır ve ekrandaki görselde görüleceği üzere Minimize Volume seçeneğine tik konularak sekme onaylanır. Bu tik parça çevresini sıfıra sıfır saran bir geometri oluşmasını sağlar.

Onay sonrası klavyeden ‘’L’’ (Line) tuşu ile görüleceği üzere köşeden köşeye bir çizgi çekilir ve koordinat sistemi parçanın ortasına yerleştirilir. Bu kısımdan sonra oluşturulan koordinat sistemi tanımlanmalıdır. Bunun için Jobs menüsü altında sağ tık ile açılan menüde New ve Jobs List sekmelerine geçiş yapılmalıdır.

Açılan menüde Name kısmında sıfır noktasına yeni bir isim verip NCS kısmına gelinip ilgili icon’a tıklanır ve gelen menüde OK ile onaylanır.

Bu onaydan sonra açılan yeni NCS menüsünden Workplane’e tıklanır ve yeniden OK ile onaylanarak parça sıfırı tamamlanmış olur.

Manuel Sıfırlama ile ilgili olarak hazırladığımız aşağıdaki çalışmamızı izleyebilirsiniz.

hyperMILL hakkında daha fazla bilgi için bizlere https://www.armadayazilim.com/urunler/hypermill adresinden ulaşabilirsiniz.

Son olarak blogda yer alan diğer hyperMILL ve işleme çözümleri hakkındaki makaleleri inceleyebilirsiniz. Saygılarımızla.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir