5 Eksen CNC Nedir?

5 Eksen CNC özellikle havacılık ve savunma gibi hassas işleme gerektiren sektörlerde karşımıza çıkıyor. Kompleks parçaları işlerken 5 farklı eksenden işleme yapılabilmesi elbette ki büyük avantaj sağlar. Ancak CNC teknolojisine yeni girenler veya uzak olanlar için 5 eksen tabiri akılları karışabiliyor. Çünkü herkesin bildiği üzere X, Y ve Z olarak adlandırılan 3 eksen bulunuyor. Konuyu çok uzatmadan “5 eksen cnc nedir?” sorusuna yanıt verelim.

5 Eksen CNC Nedir?

5 Eksen CNC adından da anlaşılacağı üzere 5 eksenli hareket edebilen işleme tezgahlarına denir. Hemen yukarıda bahsettiğimiz üzere 3 eksende hareket etmesinin yanı sıra A ve B ekseninde de hareket kabiliyeti vardır. Özetle belirtmemiz gerekirse 5 eksenli demek aslında hareket edebileceği yön anlamına gelir. Bu da bir parçayı tek bir bağlama ile 5 tarafını işleyebileceğiniz anlamına gelir.

5 Eksenli Hareket

Yukarıda 5 eksenli cnc tezgahlar hakkında kısaca bilgi verdik ancak diğer CNC işleme merkezlerinden farkı nedir? 3 eksen, 3+2 eksen ve 5 eksenin farkını gösteren aşağıdaki görsel bunun için yeterli olacaktır.

5 Eksen CNC Faydaları

Yüksek hassasiyetli parçaları kısa zamanda işleme yeteneği sunan 5 eksenli CNC tezgahların pek çok faydası var. Bunlardan belki de en çok fark katan 3 faydasını sıralamamız yeterli olacaktır.

  • Parçayı sadece 1 defa tezgaha bağlayarak işleme imkanı sağlar. Bu operatörün sök-tak ve kalibrasyon için vakit kaybetmesinin önüne geçer. Ayrıca insan faktörünün doğurabileceği hataların tamamen ortadan kalkacağı anlamına da gelir.
  • Farklı yönlerden iş parçasına yönelim imkanı olduğundan daha kısa kesici takımlar kullanılabilir. Uzun olmayan tesici takım kullanımı titreşimin daha az olacağı anlamına gelir.
  • Daha az parça bağlama gerektiğinden yüksek hassasiyet sağlanır. Bu da üst düzey parça kalitesi sağlanacağı anlamına gelir.

5 Eksenli Tezgah Nasıl Çalıştırılır?

Yüksek kapasiteye sahip bir CNC tezgahtan tam verim sağlanabilmesi için iyi bir CAM yazılımı şarttır. Yatırımınızın tam karşılığını almak için 5 eksende dünyanın en iyi CAM programı olan hyperMILL’i inceleyebilirsiniz. hyperMILL ile yapılan bir parça işleme uygulamasını hemen aşağıdaki videoda takip edebilirsiniz.

Yerli CNC Tezgah Üreticisi Maksimo

%100 Türk mühendislerinin tasarımı olan 5 eksenli CNC tezgah üreticisi Maksimo’yu incelemenizi öneririz. Maksimo, yüksek hassasiyetli zorlu parçalar için geliştirildi. Teknik özellikleri ve daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir