Kawasaki ‘den Yüksek Hızlı İnsansız Helikopter

Japonya merkezli Kawasaki şirketini daha çok yarış motosikletleriyle tanıyoruz. 1896 yılında Shōzō Kawasaki tarafından kurulan bu köklü şirket; motosiklet, ağır iş makineleri, savunma, havacılık ve uzay sektörlerinde de faaliyet gösteriyor. İlginç Ar-Ge çalışmalarıyla dikkat çeken Kawasaki, bu sefer de motosiklet motoruyla çalışan insansız helikopterlerinin ilk uçuş testlerini gerçekleştirdi.

Motosiklet Motoruyla Çalışan İnsansız Helikopter: K-RACER

K-RACER, Kawasaki ‘nin şirketlerinden Aerospace Systems Company tarafından geliştirildi. Ninja H2R motosikletiyle aynı motoru kullanmak için sıkı bir çalışma yapılmış ve klasik helikopter üretim teknikleri üzerinde önemli değişikliklere gidilmiş.

Geleneksel helikopterlerde olduğu gibi ana kanadı kuyruk tarafında değil. 4m çapında ana rotora sahip, kuyruk yerine sol ve sağda rotorlar ( pervaneler ) yer alıyor. Kawasaki ‘ye göre ana rotorun dönüşleriyle ilişkili torku bu rotorlar karşılıyor ve helikopteri ileri hareket ettirmek için itme kuvveti oluşturuyor.

İleri yönlü uçuşta kanatlar, yüksek hızlı uçuşa ulaşmak için ana rotor üzerindeki yükü paylaşıyor ve yükü önemli ölçüde azalıyor. Bu geleneksel helikopterlerle elde edilemeyen yüksek hızlı uçuşu mümkün kılıyor. Kawasaki bunun haricinde teknik bir bilgi maalesef ki paylaşmadı.

Bu arada Kawasaki Ninja H2R, sınırlı sayıda üretilen özel bir motosikletidir ve yaklaşık 55.000 $ civarında fiyata sahip. Şirket, bu testte otonom kontrol altında yüksek hızların ve istikrarlı uçuşun mümkün olduğunu kanıtlamak istedi. Görülen o ki şimdilik gayet başarılılar.

Kawasaki VTOL’leri (dikey kalkış ve iniş araçları) iyi analiz ederek, geleceğe damga vurmak istiyor. Gelecek hep daha fazlasını isteyenlerin sayesinde güzel olacak. 🙂

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir