Teknolojinin günlük hayatımıza ve doğal olarak iş hayatımıza da kattığı etkiler, her geçen gün katlanarak devam ediyor. Özellikle Endüstri 4.0 ile birlikte makinelerin, robotların ve insanların birbirleriyle olan etkileşiminin artması, üretim süreçlerinin dijitalleşmesi, küçük büyük, global veya yerel bir işletme olması fark etmeksizin, bu ekosistemin parçası olan herkesi etkiliyor.
Bu dönüşümün kıyısından köşesinden bir şekilde başlayan ve süreçlerine entegre eden işletmeler;
# Düşük maliyetler ile katma değerli üretim,
# Zaman ve üretim yönetiminde ciddi verimlilik,
# Termin ve teslimat süresinin kısalması gibi pek çok avantaj elde ediyor.
İşletmelerin sahip oldukları makine, teçhizat ve enerji kaynakların verimli kullanılması, sürdürülebilir üretimi ile beraber doğanın korunmasını da sağlıyor.
Diğer yandan ise , Otomasyon sistemlerine geçiş yapmayan işletmelerde hata paylarının giderilmemesi ile birlikte düşen kalite, müşterinin bağlılığını ve memnuniyetini de negatif yönde etkiliyor. Çalışanlar ise bu süreçlerde 1. Derece sorumlu tutulduğundan ,iş yükleri ve stres artıyor bu da çalışan memnuniyeti ve şirkete bağlılık oranını düşürüyor.
Peki işletmenizi Robotik otomasyona geçirdiğinizde herşey bitiyor mu?
Aslında bu süreç tasarımdan üretime, veri yönetiminden imalat metodlarına kadar uzanan köklü bir değişimdir.Fakat ben bu yazımda sizlere Robot kullanmaya başladığınızda karşınıza çıkan en önemli ihtiyaç olan tutucular hakkında bilgi vereceğim.
İşletmenizde ürettiğiniz irili ufaklı ve bir çok farklı geometriye sahip ürünlerin, robotlara entegrasyonu için tutuculara (gripper) ihtiyacınız bulunmaktadır. Peki verimlilikten, üretim sürelerinin ve maliyetlerin düşürülmesinden söz ederken nereden çıktı şimdi tutucular? Birde bunlar için mi ekstra masraf yapacağız! dediğinizi duyar gibiyim. 🙂
Genelde tutucuların ağırlıkları ve parça geometrisine göre üretim metotları maliyetleri arttıran önemli etkenler.
İşte tam burada devreye Kompozit yazıcılar giriyor. Özellikle Markforged 3D kompozit yazıcılar ile parçalarınızın veya sistemlerinizin robotlara entegrasyonu için gerekli tutucuları, nasıl bir geometriye sahip olursa olsun Karbonfiber veya Metal alaşımlar ile üreterek her bir ürün için tutucu ihtiyacınızı anında karşılayabiliyorsunuz.
Örnek vermek gerekirse;
Resimde gördüğünüz parça 5 eksenli ve simültane bir CNC tezgahta alüminyumdan işleniyordu. Ülkemizde bu tür CNC tezgahlara sahip firmalar ya havacılık ya da savunma sanayine parça üreten ve oldukça yoğun çalışan firmalar. Siz böyle bir ürünü dışardan hizmet alarak yaptırmak istediğinizde karşınıza ciddi maliyetler çıkabilmekte. Fakat resimde de görüldüğü gibi bu parçayı, Markforged Kompozit yazıcı ile karbon fiber malzemeden üreterek maliyetten, tedarik süresinden, ağırlıktan ve dışa bağımlılıktan kurtularak üretebilirsiniz.
Markforged yazıcılar ile üretebildiğiniz tutucuları ihtiyacınıza göre;
# Kompozit olarak;
Karbonfiber
Kevlar
Fiberglas
# Yüksek ısı dayanımlı fiber glass
Metal olarak,
17-4 paslanmaz çelik
Bakır
A2, D2 ve H13 takım çelikleri
İnkonel gibi malzemelerden üretebilirsiniz.
Son olarak Armada Blog ‘da yer alan 3D yazıcılar hakkındaki diğer makalelere de göz atmanızı tavsiye ederiz. Herhangi bir sorunuz için bize daima https://www.armadayazilim.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.