En İyi CAD Dosya Uzantısı Hangisidir?

CAD dosyalarının hangi uzantıda kaydedildiği şüphesiz ki çok önemlidir. Dosyayı iş arkadaşınıza, müşterinize yada tedarikçilerle paylaşma senaryoları düşünüldüğünde her biri için de dosya uzantılarının dikkatle seçilmesi gerekecektir. Dosya kusursuz bir şekilde açılmalı ve amacına tam olarak hizmet etmelidir. İşte tam da burada CAD format merdiveni devreye giriyor.

CAD Format Merdiveni

En iyi CAD Dosya Uzantısı Hangisidir? 

En iyi CAD dosya uzantısı ; müşterilere veya tedarikçilere, açabilecekleri biçim merdiveninde ki en yüksek dosya formatıdır. Aynı şekilde, sizde okuyabildiğiniz yada açabildiğiniz kadar merdivenin yüksek basamağında ki bir biçimde geri göndermelerini istemek mantıklı olacaktır.

CAD Format merdiveninde ne kadar yükseğe çıkarsanız, veri o kadar kaliteli olur. Doğal olarak merdivenin en alt basamağı en zayıf halkasını oluşturacaktır. En zayıf halkada yer alan dosya uzantısında kaydedilmesi, tamamen yeniden modelleme gerekebilir. Bu dosya üzerinde çalışma yapmak istenildiğinde belki de en can sıkıcı durum olacaktır. 🙂

Biraz daha net olmak gerekirse

1- CAD Format merdiveninin de önerdiği gibi, en uygun formatınız her zaman yerel CAD biçimidir. Yani SOLIDWORKS ile çalışıyorsanız ve gönderilecek taraf da SOLIDWORKS kullanıyorsa, mutlaka kendi dosya uzantısını tercih edin. (SLDPRT,DWG vb.)

2- Yerel dosya biçiminin ardından Kernel formatı (Parasolid, ACIS, vb.) geliyor. Parasolid, ACIS güçlü dosya uzantıları arasındadır.

3- Hemen ardından STEP ve en zayıf halka olarak IGES geliyor.

Hangi amaçla dosya gönderiyorsunuz?

Hangi CAD dosya uzantısı nın ideal olacağını genel itibariyle aktardık. Ancak bu gönderim amacınıza bağlı olarak değişebilir. İş birliği yaptığınız ortaklarınıza dosya gönderimi yapacaksanız, en kaliteli şekilde göndermeniz her zaman doğru olacaktır. Fakat sadece dosyanın genel hatlarıyla görüntülenmesini arzuluyor ve üzerinde tekrar çalışılmasını istemiyorsanız iste o zaman düşük kalite (IGES  vb.) dosya uzantısı tercih edilmesi mantıklı olacaktır.

Açtığınız CAD dosyasının yüzeylerden, çizgilerinse splinelardan oluştuğunu görüyorsanız elinizde işe yaramaz bir CAD dosyası olduğunu bilmeniz gerekir. İşte bu durumlarda ya uygun dosya türünde gönderilmesini talep etmelisiniz ya da güçlü bir CAD çevirici kullanmanız gerekecektir.

Son olarak Armada Blog üzerinde yer alan CAD hakkındaki diğer makalelere de gözatmanızı tavsiye ederiz. Görüşmek üzere.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir