SOLIDWORKS ya da herhangi bir CAD yazılımı kullanıyorsanız, en iyi verim için iş istasyonu ( workstation ) tercih etmeniz gerektiğini sıklıkla duymuşsunuzdur. İster iş istasyonu olsun isterse de herhangi bir dizüstü, neticede hepsi de birer bilgisayardır. Ancak bilgisayarları birbirinden ayıran pek çok maddeler vardır. Bu maddeleri göz önünde bulundurarak tercihler yapmanız, verimli çalışmanız için en önemli kriterleri oluşturuyor. Şimdi öncelikle iş istasyonlarını; klasik ev,ofis için üretilmiş bilgisayarlardan farkına gelelim.
İş İstasyonlarının Diğer Bilgisayarlardan Farkları
# Genişleyebilir kapasite ile zaman içerisinde oluşabilecek performans artışını desteklerler.
# ISV ( Independent Software Vendor – Bağımsız Yazılım Üreticisi ) sertifikalıdırlar.
# 3 yıl yerinde servis hizmeti ile satılırlar ki bu ciddi bir avantajdır.
# Döneminin en üst teknolojisi ne ise onunla donatılmışlardır.
# Mobil – Masaüstü ve Rack tipi kasa yapısı ile çeşitlendirilmiş cihazlardır.
# Farklı markalar tarafından uzman iş ortakları aracılığı ile satılmaktadır.
# CAD yazılım geliştiricileri tarafından performansları test edilmiştir.
Herhangi bir teknoloji mağazasını ziyaret edecek olursanız, çoğunlukla Nvidia GTX serisi ya da AMD nin klasik oyun ekran kartları ile donanmış, oyun bilgisayarları görünecektir. Maalesef ki çoğunluğu oyun,ev ya da ofis amaçlı kullanımlar için sergilenen bu bilgisayarlar SOLIDWORKS kullanımı için tercih edildiğinde güzel sonuçlar alınamaz. SOLIDWORKS takılıyor, geç açılıyor, montaj donuyor vb. hataların sıklıkla alınması muhtemeldir. Eğer bir oyun bilgisayarına yatırım yaptıysanız, bilgisayarınızı çocuğunuza bırakma zamanı 🙁
SOLIDWORKS 2020 Performans Açısından Yeterli Donanım ( sistem gereksinimleri ) Ne olmalıdır?
SOLIDWORKS 2020 için optimum düzeyde önerilen bilgisayar konfigürasyonu, burada yer alan linkte detaylıca anlatmıştık. Ancak kısaca tekrarlamak gerekirse;
- İşlemci: 3 GHz ve üstü işlemci hızı (tercihen 4GHz’e yakın)
- İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
- Ram: 16GB minimum (32GB tercihen)
- Hard Disk: Solid State Drive (SSD)
- Standard Montajlar için Ekran Kartı: NVIDIA Quadro P1000 4GB veya AMD Radeon Pro WX 4100 4GB
- Basit Parçalar ile Yapılan Büyük montajlar için Ekran Kartı: NVIDIA Quadro P2000 5GB veya AMD Radeon Pro WX 7100 8GB
- Karmaşık Parçalar ile Yapılan Büyük Montajlar için Ekran Kartı: NVIDIA Quadro P4000 8GB / P5000 16GB veya AMD Radeon Pro WX 8200 8GB/ 9100 16GB
Daha net olmak adına özellikle SOLIDWORKS Visualize ve Simulation üzerinden konuya bakmak sağlıklı olacaktır. Özellikle performans beklentisi içerisinde olunan ürünlerin başında gelmektedirler.
SOLIDWORKS Visualize 2020 ürünü ile Render alırken Ekran kartı ve Ram dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında gelir.
Minimum 8gb Ekran kartı ve 32GB Ram istenmektedir. Tavsiye edilen Ekran kartı modelleri ‘’NVIDIA Quadro P4000 / P5000 veya AMD Radeon Pro WX 8200 / 9100’’ şeklindedir.
ECC Ram (Error Correction Code-Hata Düzeltme Kodu) kullanımı sistemin hatalarla karşılaştığında sürekliliği kesmeden arka tarafta onarım sürecinin tamamlanmasını sağlamaktadır.
SOLIDWORKS Simulation 2020 ürünü ile Analiz yaparken işlemcide çok çekirdek teknolojisi kullanabildiğiniz için iş yükünü çoklu işlemcilere bölebilirsiniz. İşlemcinin buna hizmet etmesi önemlidir. SOLIDWORKS Simulation sanal çekirdek teknolojisini kullanmaktadır. Bu ürünlerin kullanımında işlemci sayısının çokluğu öne çıkmaktadır.
CAD/CAM yazılımları için donanım neden gereklidir?
CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım – Computer Aided Design) / CAM (Bilgisayar Destekli İmalat – Computer Aided Manufacturing) terimleri ürünü tasarlarken ve üretim sürecinde kontrol ederken bilgisayar tabanlı çalışmalardan faydalanmamızı anlatır.
Bilgisayar faktörünün tasarım sürecine ve sonucuna dâhil edilmesiyle birlikte karşımıza çıkan süreç; Tasarım → Bilgisayar → Bilgisayar Ortamında Tasarım → Sonuç Ürün şeklinde olacaktır.
Bilgisayar destekli tasarım sayesinde, geometrik modeller bilgisayar ortamında oluşturulabilir, mühendislik analizleri bilgisayar ortamında yapılabilir ve bundan sonra tasarımın gözden geçirilip otomatik çizimin oluşturulması da bilgisayar ortamında yapılır.
Bu işlemlerin bilgisayar / iş istasyonu ortamında yapılmasının faydaları ise şunlardır;
- Tasarımcının verimi artar,
- Tasarımın kalitesi artar,
- İletişim olanağı artar,
- Veritabanı oluşturma imkanı sağlanır.
Bilgisayar Destekli İmalat (CAM), İmalat işleminin bilgisayar sistemleri yardımıyla gerçekleştirilmesidir. CAM, CAD’ i takip eden bir prosestir. CAD yardımıyla nihai çizimin ele alınmasından sonra, üretilip ürün haline gelmesi aşaması CAM’dir. Nümerik kontrollü tezgahlar (CNC), Bilgisayar destekli muayene, Bilgisayar destekli robot imalat ve montaj bu aşamanın içerisinde yer alır.
Bilgisayar Destekli İmalat’ ın yararları da aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Küçük hacimlerde büyük üretim kapasitesi sağlanır,
- İnsan müdahalesi ve hatalar minimize edilir,
- Daha karmaşık ürünler yapılabilir,
- Verim artar, maliyet düşer,
- Veri depolaması sayesinde üretim süreçleri tekrarlanabilir,
- Ürün mükemmelliği .
Son olarak Armada Blog üzerinde hazırlanmış olan donanım hakkındaki diğer makalelere de göz atmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler.