Whitworth İnce Diş Vida Tablosu Ölçüleri

Whitworth vida ölçüleri sıklıkla makine imalatı yapanlar için göz önünde tutulması gereken değerlerdir. Mümkünse elinizde bir tablonun bulunması iyi olacaktır.

Whitworth İnce Diş Vida Tablosu

Whitworth İnce Diş Vida Tablosu hemen yukarıda yer almaktadır (Bilgisayarınıza indirmek için lütfen sağ tıklayınız.). Bilineceği üzere vidalar, diş profillerine göre sınıflandırılırlar. Whitworth tipi vidalarda, diş profil açısının 55 derece olduğu görülecektir.

Whitworth vidası ile birlikte Whitworth Boru Vidası tabiri de sıklıkla duyulur. Esasen her iki tipinin de ölçüleri aynıdır. Ek olarak TS 6l/Nisan 1978 Standartlarında Whitworth Boru Vidası dışarıda tutulmuştur. Yani yeni çalışmalarda kullanılmaması gerekir ancak halen kullanımı çok yaygındır. ( Botu tipi için detaylara farklı bir makalede yer vereceğiz. )

Vidaların teknik resimde gösteriliş şekilleri hemen yukarıdaki görselde yer alıyor. Diş profili, anma çapı, diş adımı teknik resim gösterimlerinde önemli yer tutar.

Joseph Whitworth Hakkında

Joseph Whitworth iyi bir mühendis, girişimci ve mucitti. Vida sistemleri için geliştirdiği standartlar, İngiliz Standardı Whitworth ( BSW ) olarak kabul edildi. Bu kabul edilen uluslar arası ilk sistemdi. Şaşırtıcı doğruluk ve keskinliği ile bilinen buluşlara imzasını atmıştır.

Servetinin çoğunu mühendislik öğrencilerine bağış olarak harcamıştır. Halen daha adına kurulan topluluklar üzerinden pek çok mühendislik öğrencisine bağışlar sağlanmaktadır.

Son olarak Armada Blog üzerinde yer alan diğer teknik makalelere de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir