Mühendisler ve Tasarımcılar için Monitör Seçimi Nasıl Yapılır?

Bir mühendis olarak en çok kullandığınız şeyler nelerdir? diye soracak olursak, ilk üç sırada monitör mutlaka olur. Saatler boyunca baktığınız monitörleri tercih ederken elbette ki çok dikkatli olmalısınız. Sizler için bir monitör seçimi yaparken önemli olacak konuları derledik.

Elbette ki ekran boyutu ilk sırada

Mühendis veya bir tasarımcı olarak monitör seçimi yapmak istediğinizde, muhtemelen büyük boyutlu olması ilk tercihinizdir. Çünkü mühendis için detaylar önemlidir ve bu detaylara hakim olmak için küçük ekranda boğulmayı kimse istemez! Sekmelerde dolaşmak, daralan menülerle boğuşmak yerine neden büyük bir monitör tercih etmeyesiniz ki?

Hem büyük hem de çerçevesiz monitörler, ekran boyutu deneyiminde muhteşem bir avantaj sağlayacaktır. Dik konumdaki monitörler ise fotoğraf rötuşları, programlama veya CAD tasarımları alanında çalışmalar yapan tasarımcıların tercihleri arasındadır.

Donmamak için Monitörün Tepkime Süresi

Monitör seçimlerinizde bir diğer önemli konu ise ms (milisaniye) değeridir. Çünkü ms verilen görüntünün ekrana varış süresini belirler. Bu, tepkime süresi olarak da geçer. Monitörleri kullanılırken tepkime süreleri milisaniye ile ölçülmekte olduğundan bu konu üzerinde durmak istedik. Daha verimli çalışabilmek için en düşük (1ms) değere sahip monitörlerin tercih edilmesini söylemek doğru olacaktır.

Herkesin Bildiği Ekran Çözünürlüğü

Monitörlerden hiç anlamayan birisi dahi ekran çözünürlüğünün önemli olduğunu bilir. Ekran çözünürlüğü, televizyon ve bilgisayar monitörlerinin görüntü aygıtlarında ekranın her boyutuna düşen piksel sayısını ifade etmesidir. Bir ekranın gösterebileceği piksel sayısı ne kadar yüksek olursa görüntü kalitesi de o kadar keskin olur.

1920 x 1080 çözünürlüğe (1080p veya Full HD olarak da bilinen çözünürlük) sahip olan bir ekran, dikey olarak 1080 piksel ve yatay 1920 piksel olarak görüntü verebilmektedir. Ekran çözünürlüğü çok düşük ayarlandığında, veriminiz düşer ve monitörünüzde de görüntü kalitesinin düşmesine neden olur. Bu nedenle görüntünün daha net ve keskin olması isteniyorsa büyük ekranların tercih edilmesi daha faydalı olacaktır.

Ekran Çözünürlüğü Yüksek Olmalı Konusunu Biraz Açalım

Ekran çözünürlüğü nedir? Neye göre seçeceğim diyorsanız yukarıdaki görsel size ciddi bir fikir verecektir. Ancak biz yine de maddeler halinde açıklayalım.

  • Quad HD (QHD): En basit anlamı ile söylemek gerekirse üç çeyrek HD değerine denk gelmektedir. 2560×1440 olarak geçer. Bu çözünürlük değerine 2K ekranlar denir.
  • Wide QXGA (WQXGA) 2560×1600 ve 2880×1440 çözünürlüğe sahip olan ekranlara denir. Bu çözünürlük değeri modeller arasında yeni yaygınlaşan terimdir.
  • 4K UHD 3840×2160 değerleri ile karşımıza çıkan 4K, kalite açısından en doğru görüntüyü sunar. Son zamanlar da monitörlerde 4K ekran çözünürlüğü kullanımında artış görülmektedir. Fiyat olarak en pahalı segmentler arasında olup DELL’in UltraSharp modelleri mühendisler için ideal özellikler barındırır.

Monitör almadan önce bunları bilmeniz faydalı olacak

178 derecelik açıyla bakıldığında en doğru renkleri sunan 4K modeller kullanıcıların genellikle tercih sebebidir. 178 derece bakabilmeyi umarız ki başarırsınız 🙂 Monitör özellikleri arasında sıklıkla “panel” denildiğini göreceksiniz. Panellerin ne anlama geldiğini hemen aşağıda bulabilirsiniz.

  • TN Panel: En ucuz ve yaygın paneldir. Yüksek tepki süreleri ve ekran yenileme hızlarıyla oyuncular için oldukça ideal ve tercih sebepleridir. Ama tasarım işleriyle ilgilenenler için iyi bir seçim olmayacağını da söyleyebiliriz. Renkler bakış açınıza göre farklılıklar gösterebilmektedir.
  • VA Panel: Aslında pek de yaygın olmayan bu panel, daha doğru renkler sunar hatta siyahın en iyi olduğu panel türüdür demek mümkündür. Ama yine de bakış açınıza göre renklerde farklılıklar olabilmektedir.
  • IPS Panel: En iyi renkleri bütün açılardan görebilirsiniz. Grafik tasarımcılar için en uygun seçimdir. TN Panellere göre daha düşük, tepki süresi ve ekran yenileme hızlarına sahiptiler. Bu panelin oyun için uygun olanı ise PLS Panellerdir. Hem IPS hem de TN panel özelliklerini taşıdığı için oldukça tercih edilir.

Bilgisayarınızın ekran çözünürlüğüne bakmak isterseniz

Masaüstünde boş bir alana sağ tıklayıp “Ekran ayarları” sekmesine gelerek ekran çözünürlüğünüzü kontrol edebilirsiniz.

Tüm bu bilgileri göz önünde bulundurursak ekran çözünürlüğü ve mühendisler için tercih edebileceğiniz performans serisi monitör seçenekleri oldukça fazla.

Size Yardımcı Olabiliriz

Bir monitör satın almak istiyor ama tam olarak karar veremiyorsanız bize ulaşabilirsiniz. CAD/CAM yazılımlarını kullanmak için en performanslı monitör seçeneklerimizi sunmaktan memnuniyet duyarız.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir