Sheffield tabanlı Fripp Tasarım , İngiltere’nin kuzeyinde bulunan bu küçük bir üretim şirketi, protez dünyasına devrim yaratacak gelişmeler gerçekleştirmeyi umuyor.
Fripp Tasarım, kazalarda burun, göz, kulak gibi organlarını kaybeden kurbnlar için yüz protezlerini hızlı ve düşük maliyetli üretebilmek için 3D yazıcılar yardımıyla bu organları oluşturmak için çalışamalar yapıyorlar. Geleneksel maksillofasiyal protezler inanılmaz zahmetli ve üretmek için pahalı olması nedeniyle bu protezleri geliştiren endüstriyel tasarımcı Tom Fripp yeni teknolojileri bu alanda kullanıyor. Ayrıca geleneksel yöntemlerle yapılan bu protezler 10 hafta kadar uzun süren teslimat sürelerine ihtiyaç duyuyor. Bu süreçte alçı ile bir kalıp oluşturmak ve balmumundan formu şekilllendirmek gibi bir dizi zorlu süreçte gerekiyor. Üstelik bu el yapımı süreç £ 1.500 ile £ 3.000 arasında yüksek ücretlere mal edilebiliyor.
Tüm bu zorlu ve bir o kadar pahalı süreçleri kenara atmak için kulanılabilecek en önemli teknoloji 3D yazıcı ve tarama teknolojileri olarak karşımıza çıkıyor. Sheffield üniversitesi araştırmacıları ve Fripp şirketi, 48 saat içinde özel burun veya kulak yazdırabilinecek bir sistem geliştirdiler. İlk olarak hastanın yüzüne 3D tarama yapılıyor, daha sonra belirgin hatları mükemmel bir uyum içinde olacak şekilde protez bölümü bir dijital model ekleniyor. Daha sonra bu veriler ışığında 3D yazıcıdan kaybedilen uzvun baskısı yapılıyor.
Tabiki çalışmalar bununla sınırlı değil. Ekip şuanda 3D baskılı gözler üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Bir el yapımı göz 10.000 euro’ya mal edilebilirken 3D yazıcılarla bu rakam 16 euro seviyelerinde olacak. Aradaki maliyet farkına baktığımızda neden devrim niteliğinde dediğimizi daha net anlayabiliriz.
Parçalar, Z Corp Z510 renkli 3D yazıcı kullanarak nişasta tozundan tam renkli olarak yazdırılıyor. Şuanda süreç içerisindeki bazı çalışmalar geleneksel yöntemlerle birlikte yapıldığından hala tam bir maliyet indirimi sağlanmış gibi görünmüyor fakat çalışmaların gidişatına baktığımızda yakın gelecekte hem 3D organ kütüphanesi hemde düşük maliyetlere kavuşmak artık mümkün. En büyük engellerden biri tarama teknolojisinin pahalı olması ve sağlık bakanlıklarından onay belgesi alamk. Tüm bu sorundalrında 1 yıl içerisinde giderileceği firmadan yapılan açıklamalar arasında yer alıyor.
Haberin videolarını aşağıda izleyebilirsiniz.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vAKBIG4dOWY&w=640&h=360]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FllHRQchjbY&w=640&h=360]
Kaynak: cadcampedia.com