HyperMILL Tornalamada Döküm Modeller İçin Stok Tanımlama

Bu makalemizde tornalama operasyonlarında kullanılan döküm stok tanımlama işlemini göreceğiz. Peki bu torna operasyonlarını yaparken bize ciddi zaman kazandıran ve zamandan tasarruf etmemizi sağlayan bu yöntem nasıl uygulanıyor? Bilindiği gibi tornalama operasyonunu yaparken çelik, paslanmaz, bakır, alüminyum gibi çeşitli hammaddeler kullanırız. Bu malzemeler ya dolu malzemeden ya da döküm modelden paylı olarak işlenir.

Üretici firmaların bu yöntemi seçmesinin en büyük nedeni malzemeden tasarruf etmek ve operasyonel olarak daha az zaman harcanması. Bunun için firmalar ortaya çıkartacakları nihai ürünün 2-3 mm paylı (değişkenlik gösterebilir bu değer) olacak şekilde döküm stoklarını yaptırırlar.

Bizlerde cam operasyonları yaparken bu döküm stok bilgilerini kullanarak operasyonlarımızı zamandan ve malzemeden tasarruf ederek yapmış oluyoruz.

Gelelim hypermill de bu kolaylık nasıl oluyor ona bakalım. Bunun için yapmanız gereken ‘’Models’’ bölümünde ‘’Stok model’’ kısmına gelip boşlukta sağ tuş yaparak ‘’New stock’’ diyoruz.

Açılan pencerede yapmamız gerekenler aşağıdaki resimde gösterildiği gibi sırasıyla; İlk olarak stok tipi olarak 1 numaralı kısımla gösterilen Turning yöntemini seçiyoruz. Akabinde 2 numara ile gösterilen Bounding Geometry seçilir, daha sonra 3 numara ile gösterilen Profil seçeneğine tıklıyoruz. Daha sonra 4 numara ile gösterilen Allowance bölümüne döküm model de olan döküm payını yazıyoruz ve 5 numara ile gösterilen Calculate kısmına basarak stoğumuzu tamamlamış oluyoruz.

Bu işlemi yaparak sol üstte görüldüğü gibi dolu malzemeden işlenerek ortaya çıkan takım yolundan sağ üstteki döküm paylı malzemeden işlenen takım yoluna geçiş yaparız. Böylece işimizin daha az zaman alması ve malzemeden tasarruf etmemiz sağlanmış olur.

hyperMILL operasyonları hakkında daha fazla bilgi veya sorularınız için bizlere https://www.openmind-tech.com/tr/contact.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Son olarak bloğumuzda yer alan hyperMILL ve işleme stratejileri hakkındaki diğer makalelere de göz atmanızı tavsiye ederim. Görüşmek üzere.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir