SOLIDWORKS Toolbox Bileşenlerini Parça Olarak Kaydetme

Solidworks ortamında çalışırken, tasarımınız içerisinde bulunan Toolbox bileşenlerini farklı sebeplere bağlı olarak parça formatında yani (.sldprt) uzantısıyla kaydetmek isteyebilirsiniz. Toolbox bileşenlerini parça olarak kaydetmekteki temel amacımız çoğu zaman, bileşenler üzerinde değişiklik yaparak kendi isteğimiz doğrultusunda bileşenleri özelleştirmek ve ilerleyen zamanda bu bileşenlerin isteğimiz dışında herhangi bir değişikliğe maruz kalmasını engellemektir. Kısaca özetlemek gerekirse, kullandığımız Toolbox bileşenlerinin, Toolbox kütüphanesiyle bağlantısını kopartarak özgün bir tasarım parçasıymış gibi çalışmamız içerisinde yer almasını isteyebiliriz.

Bu işlem için öncelikle akla gelen ilk çözüm yolu, tasarım içerisinde yer alan bir Toolbox bileşenini dosya konumunda açarak, Farklı Kaydet seçeneklerini kullanarak parça biçiminde kaydetmek olacaktır. Fakat bu işlemi uygulasak bile kütüphaneye bağlı olarak tasarım ortamına aktardığımız bileşenlerin hala Toolbox bileşeni olarak unsur ağacında yer aldığını görebiliriz. İlgili bileşene unsur ağacından baktığımızda yanında  simgesinin yer aldığını görebiliriz. Bu simge, bileşenin hala Toolbox kütüphanesine bağlı olarak tasarım içerinde yer aldığını belirtmektedir.

Parça olarak kaydetme işlemine geçmeden önce Solidworks’ün sistem seçenekleri içerisinden kontrol etmemiz gereken bir ayar bulunmaktadır. Sistem Seçenekleri menüsünden Delik Sihirbazı/Toolbox sekmesini açarak “Bu klasörü toolbox bileşenleri için varsayılan arama konumu yap” seçeneğinin aktif olmadığından emin olmalıyız.

Bu seçeneği aktif etmeniz durumunda, siz montaj dosyalarınızı Pack and Go seçeneğiyle başka bir konuma taşımak istediğinizde veya Toolbox bileşenleri üzerinde herhangi bir değişiklik yapmak istediğinizde, bileşenlerin konumunu her zaman ayarlar içerisindeki tanımlı konum olarak belirler ve yaptığınız değişiklikler hiçbir şekilde tasarımınız üzerine yansımaz.

Eğer ki montaj dosyamızı Pack and Go aracını kullanarak başka bir konuma taşıyacaksak, Pack and Go arayüzünde yer alan “Toolbox bileşenleri ekle” seçeneğinin aktif olduğundan emin olmalıyız. Bu seçeneği işaretlediğinizde, toplam bileşen sayınızın arttığını görebilirsiniz.

Böylelikle bir önceki adımda, kütüphane konumundan bağımsız hale getirdiğimiz bileşenimizi, yaptığımız değişikliklerle birlikte başka bir klasöre taşımamız mümkün olacaktır.

Ayrıca Toolbox bileşenlerinde istenmeyen boyut değişimlerinin nasıl engelleneceğiyle ilgili hazırladığımız detaylı makalemize de buradan ulaşabilirsiniz.

Bileşenleri Parça Olarak Kaydetmek

Tasarımımız içerisinde yer alan Toolbox bileşenlerini parça formatına çevirmek için, Solidworks’ün kurulum dosya konumunda yer alan ve Solidworks’ten bağımsız olarak çalıştırabildiğimiz bir uygulamayı kullanmamız gerekmektedir.

Bunun için öncelikle programın bulunuduğu konumu açmalıyız. İlgili programa “C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\Toolbox\data utilities” konumundan erişebilirsiniz. Bu dosya yolunu izledikten sonra ilgili klasör içerisinde yer alan “sldsetdocprop” isimli uygulamayı çalıştırıyoruz.

Karşımıza çıkan uygulama arayüzünden öncelikle üst kısımda bulunan “Part state: Yes” seçeneğini “Part state: No” olarak ayarlıyoruz. Bu seçeneğin amacı, seçtiğimiz bileşenlerin durumunu parça olarak, yani “.sldprt” uzantılı olarak ayarlamaktır. Çevirmek istediğimiz dosyalar içerisinde montaj dosyası veya teknik resim dosyası da bulunuyorsa, sağ tarafta bulunan “Assembly Files *sldasm” ve “Drawing Files *.slddrw” seçeneklerinin de aktifleştirilmesi gerekmektedir.

Uygulama arayüzünde bulunan ayarları, çalışacağımız dosya türlerine göre özelleştirdikten sonra, Add Files butonuna tıklayarak ilgili dosyalarımızın yer aldığı dosya konumunu açarak dönüştürmek istediğimiz dosyaları seçiyoruz. Dosya seçme işlemini de tamamladıktan sonra Update Status butonuna tıklayarak dosyalarımızın dönüştürme işlemini tamamlamış oluyoruz.

Yukarıdaki işlemleri uyguladıktan sonra ilgili montaj dosyamızı tekrar açtığımızda, unsur ağacında bulunan Toolbox bileşenlerinin artık parça formatında tasarım içerisinde yer aldığını görebilirsiniz. Aşağıda yer alan videoyu inceleyerek, konuyu dahada net bir şekilde anlayabilirsiniz.

Herhangi bir aşamada sorun yaşıyor ve yardıma ihtiyaç duyuyorsanız bizlere https://www.armadayazilim.com/iletisim adresinden ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir