CAD ve CAM nedir? CAD/CAM Entegrasyonu

Biliyoruz ki artık üretimin olmazsa olmazları tasarım ve imalat. İmalat denilince de sıklıkla duyduğunuz 2 terim var. Bunlar CAD ve CAM. Peki bu CAD / CAM nedir? ve aralarındaki ilişkiyi açıklayalım.

CAD nedir? CAM nedir?

Kısa ve net olarak bilgi vermek gerekirse;

# Bilgisayar destekli tasarım yapabildiğiniz sistemlere CAD ( SOLIDWORKS vb.)

# Bilgisayar Destekli imalat yapabildiğimiz sistemlere ise CAM (hyperMILL-CAMWorks-Gibbscam vb.) diyoruz.

Bu iki sistemin bir arada yürütülmesi günümüz teknolojisinde inanılmaz önem sarfetmekte. Çünkü gelişen teknolojilerle firmalar arasındaki rekabette üst düzey bir noktaya geldi.Bu süreçte teknolojik, yazılımsal ve sistem olarak doğru karar veren firmalar , rekabette bir adım öne geçiyor. Bu bahsedilen noktalardan yada sistemlerden biri de Tasarım yaparken bir yandan da imalatı oluşturmak önemli bir etken.

Evet tam olarak Yin-Yang gibiler. Ayrılmaz birer ikili. Peki bu söylediğimiz CAD-CAM sistemi tam olarak nasıl işliyor?

CAD ve CAM Entegrasyonu

Bu teknoloji , siz bilgisayarınızda ortaya çıkarmak istediğiniz ürünü tasarlarken ( Tabi tasarım için SOLIDWROKS vb.programlarınız olması gerekiyor ) bir yandan da o ürünün talaşlı imalatta nasıl ortaya çıkartılacağını belirliyorsunuz. Kısacası tasarladığınız ürünü başka bilgisayara aktarmadan yada geçmeden aynı bilgisayar da , hatta aynı arayüzde sadece sekmeler arasında geçiş yaparak imalat için gerekli olan talaşlı imalat prosedürlerini yani cam operasyonlarını da planlayabilirsiniz.( Tabi talaşlı imalat için de hyperMILL vb.programlar olması gerekiyor.)

Bu bahsettiğimiz sistem bizi nasıl bir adım öne geçirecek?

ZAMAN=PARA

Bu yapının ana amacı sizin daha hızlı ve doğru işler yapmanızı sağlamak.Örneğin; bu bahsettiğim sistemin olmadığı bir üretim ağından bahsedelim.Tasarımcı tasarımı yapmaya başladı ve günler sonra o tasarımı bitirdi ve artık üretilmesi gerekiyor.Tasarladığı ürünü, imalatta cam operasyonlarını yapacak kişiye ağ üzerinden yada flash ile aktardı.Ve artık çeşitli uğraşlar sonrasında CAM operasyonları da tamamlandı.Peki ya son anda parçada bir revizyon olursa ne olacak?Tekrar tasarıma geç, tekrar cam yapan kişiye yolla.Yani tekrar aynı şeyler.Yani zaman kaybı.

Bu noktada bu bahsettiğimiz sistem devreye giriyor.Parçada revizyon yaşanan durumlarda parçaya tekrar CAM operasyonları yapmak yada bir yerden bir yere transfer etmek yok.Bu sistemlerde tasarım ve cam operasyonları bittikten sonra parçada bir değişiklik olsa bile yapılan tüm işlemler revize olan parçaya göre otomatik olarak güncellenir. Böylece revizyon dan kaynaklı hataların önüne geçerek hem işi doğru yapmış hem de hızlı yapmış oluruz.

Aşağıdaki resimde bu sistemi oturtmuş örnek ürünlerden olan SOLIDWORKS (CAD ) ve hyperMILL ( CAM ) programlarının iç içe entegre çalışmasını görebilirsiniz.

Eğer sizde bu yapıya sahip olmak ve bu şekilde işlerinizi yürütmek isterseniz tedarikçinizden CAD ve CAM operasyonlarını aynı arayüz de yapabileceğiniz sistemler isteyiniz.

Son olarak hyperMILL hakkında blogda yer alan diğer makalelere göz atmanızı tavsiye ederiz. hyperMILL hakkındaki bütün sorularınız için https://www.armadayazilim.com/ adresinden bizlere ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir