Gagalama ile Delik Delme Nedir? G83 Delik Delme Çevrimi

Gagalama ile delme tabirini CNC işleme tekniklerinde duymayanımız yoktur. Bu delik delme yöntemi pratikte de sıklıkla başvurulan yöntemler arasında yer alıyor. G83 gagalama ile delik delme çevrimine girmeden önce gagalama deyince aklınıza ne geliyor? Elbette ki bir kuş. Bir ağaçkakan ağacı nasıl deliyor? Tek bir hamlede elbette ki delemiyor. Yavaş yavaş, oyarak, her seferinde biraz daha delerek. Her hamlede geri çekilip biraz daha güç toplayarak…

Gerçek hayattan yola çıkarak “peck” olarak adlandırılan bir delik delme yöntemi G83 koduyla adlandırılarak G83 Peck drill adı verilmiş. Yani Türkçe olarak G83 gagalama ile delme yöntemi!
Artık gözümüzde operasyon canlanıyor. Fakat eminim ki bir video ile anlatmaya çalışsaydık çok daha net olacaktı. Bunun için en güzel videoyu Haas Automation, Inc. hazırlamış. Hemen aşağıda Hass ekibinin hazırladığı harika videoyu görüyorsunuz!

Artık net bir şekilde gagalama ile delik delme yöntemini anladığımıza göre bir CNC kod örneğine yer verebiliriz;

G83 X Y Z R P Q F

X,Y : Deliğin koordinat noktası

Z: Deliğin toplam derinliği

R: Geri çekilme

P: Dwell bekleme süresi (opsiyonel )

Q: Gagalama miktarı

F: Feed rate

Tabiki bu verdiğimiz örnek FANUC kontrol ünitelerine uygundur. Cnc kontrol ünitelerine göre kodlamanın yerleri bilineceği üzere değişebiliyor. CNC işleme teknikleri ve post processor hakkında bilgiler için takip etmeye devam edin.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir