Server ve Workstation Arasındaki Fark Nedir?

Server ve Workstation arasındaki fark üzerine araştırmalar yapıyorsanız, hemen yazının başında belirtelim ki bir hayli farklı kavramlar üzerinde duruyorsunuz. Konunun daha iyi anlaşılması için öncelikle server (yada diğer bir deyişle sunucu) nedir? sorusuna yanıt vereceğiz. Peşi sıra Server ve Workstation (iş istasyonu) arasındaki farkı açıklayarak net bir şekilde konuyu noktalayacağız.

 Server Nedir?  

Serverlar  -yada Sunucu olarak da bilinir- ticari amaçla kullanılan akıllı makinalardır. Sunucu dediğimizde güvenle veri işleme ve depolama akla gelir. Kurulan ağ sayesinde minimum 3-5 kişi hızla çalışır. Sunucu mimarisinde daha güçlü ve daha uzun süreli çalışma yapısı söz konusudur. Sürekli talep edilen hizmetin aksamaması 7/24 sunulmaya devam etmesi oldukça önemlidir. Rahatlıkla IT altyapılarının temel parçalarını oluştururlar diyebiliriz.

 İş İstasyonu ile Server Farkı Nedir?  

Aslında Server ile İş istasyonu dediğimizde omurga yapısı yani Anakart ve İşlemci itibari ile aynı olan 2 cihazdan bahsediyoruz. İş istasyonu dediğimizde performans ve uzun süre stabil çalışabilme akla gelir. Kullanıcı 7/24 zorlu uygulamaların, çok iç parçacıklı karmaşık yapıların İş İstasyonu sayesinde kolaylıkla üstesinden gelebilir.

Ancak sunucu aynı anda yüzlerce farklı kullanıcıdan gelen isteklere yanıt vereceği için performans olarak İş istasyonundan daha hızlı ve daha geniş depolama alanları içerir. Gelin birlikte farklarını inceleyelim.

 # Serverlar  
  • SAS disk yapıları kullanılır.
  • Ram yuvaları fazladır.
  • Yedek power kullanılır.
  • Dataların Güvenliği.
  • 7/24 Çalışma Esası.
  • Yedeklilik.
  • Daha Yüksek Kapasite.
  • Yönetilebilirlik esas alınır.

Her an risk söz konusu olduğu için sistem özellikleri buna uygun olarak genişler. İki farklı yapıda üretilirler;

 ATX kasa – Kule Tipi Kasa (Tower) :  Giriş seviye sunucu donanımları olarak geçer. Sunucular işlem kapasitesi sebebi ile ısınmaya yatkın makinalar olduğu için atx kasa yapısı düşük elektrik tüketimine sahip ve iklimlendirme durumu kritik olmayan alanlarda tercih edilmelidir.

 Rackmount (Yatay) Sunucular:  Eğer alan dar ve sunucu sayısı çok fazla ise bu durumda kullanılmalıdır.

Her iki model için de iş istasyonuna göre daha fazla elektrik gereksinimine ihtiyaç vardır diyebiliriz. Daha fazla ısı yaydıkları için ve bir arada çok sayıda sunucu çalışması söz konusu ise mutlaka ortamın ısısına, iklimlendirme sistemleri ile soğutulmalarına ihtiyaç vardır. Bir sunucu asla kapatılmaz çünkü sunucudaki herhangi bir hata veya hizmet dışı kalma durumu ağ kullanıcılarının ve şirketlerin büyük sorunlar yaşamasına yol açar.

İşletim sistemi olarak da iş istasyonu ile ayrışırlar. Serverlarda kullanılan İşletim sistemi genellikle Linux ve Windows Server olarak geçmektedir. İş istasyonlarında windows 10 pro işletim sistemi kullanılmaktadır.

Son olarak Armada Blog üzerinde yer alan diğer donanım hakkındaki yazıları da incelemenizi tavsiye ederiz. Görüşmek üzere.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir