Kitaplar bilgi aktarımı için en iyi yoldur çünkü nesilden nesile birikmiş bir bilgi birikimidir. Makine mühendisliği disiplini, Sanayi Devrimi dönemine kadar izlenebilir. Birkaç yüzyıl sonra, yeni teknoloji ortaya çıktıkça muazzam bir şekilde gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Bununla birlikte, başlangıcından itibaren formüle edilen ilke ve teoriler bugün hala uygulanmaya devam ediyor.
Makine tasarımı, termodinamik, akışkanlar mekaniği ve malzeme bilimi, ilgili makine mühendisliği kitaplarında bahsedilen tipik konulardır. Klasik fizik makine mühendisliğini yönettiğinden uygulanan temel ilkeler değişmez. Daha yeni kitaplar, daha gelişmiş fikirlerin eklenmesiyle bu konuları tartışılmaya devam edecek.
Ayrıca makine mühendisleri için öğrencilik hayatlarından başlayarak, mesleki hayatlarında da faydalı olabilecek pek çok web sitesi bulunuyor. Dilerseniz bu konuda ayrıntılı bilgi almak için “Makine Mühendisleri için Faydalı Siteler” yazımızı da okuyabilirsiniz.
Aşağıda, saklamaya değer 5 makine mühendisliği kitapları seçkimiz bulunuyor.
Stephen Hawkings – Zamanın Kısa Tarihi
Zamanın Kısa Tarihi 1988 yılındaki ilk basımından bu yana geçen yıllar içerisinde bilimsel yazın alanında bir başyapıt konumu kazandı. Kırk dile çevrildi ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaparak dev bir uluslararası ün kazandı. Kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı. öte yandan o günden bugüne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde olağanüstü ilerlemeler yaşandı. Kitabı incelemek için tıklayın.
Margaret Cheney – Zamanın Ötesindeki Deha Tesla
Kendisine ait bir evi olmayan, otellerde yaşayan, hiç evlenmeyen ve en iyi dostu ünlü yazar Mark Twain ile güvercinler olan Tesla yirminci yüzyılın ilk yarısında sayısız icat yaptı. Ancak bunları ticari ürüne ve kendisi için bir gelir kaynağına dönüştürmeyi pek umursamayınca inanılmaz buluşları Edison veya Marconi gibi açgözlü tüccar mucitler tarafından çalındı. Ne yazık ki bugün onların adı Tesla’dan daha çok biliniyor.
Hayallerine bugün bile ulaşılması zor görünen Tesla İkinci Dünya Savaşının ortasında, 1943te öldüğünde çalışmalarını yakından izleyen FBI bütün araştırma notlarına, yayımlanmamış makalelerine el koydu. Daha sonraki yıllarda nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ve uzay çalışmalarında değerlendirildiği söylenen bu belgeler üzerinde hala incelemeler sürüyor. Genç yaşta ABD’ye göç eden bu büyük mucit bilim tarihinde hak ettiği yeri çoktan almıştır ama sıradan insanların da zihninde ve gönlünde hak ettiği yeri almalıdır.
John M.Cimbala – Akışkanlar Mekaniği
Kitap, hem öğrenciler hem de lisansüstü uzmanlar için harika bir birincil kaynak materyalidir. CFD, aerodinamik ve turbo makine gibi belirli alanlardaki ilerlemeler rapor edilmektedir.
George Bassala – Teknolojinin Evrimi
Bu kitapta teknoloji ve teknoloji tarihi alanında ki bütün önemli kaynakların derlemesini bulacaksınız. Çalışmasında konuyu toplumsal, ekonomik, kültürel, antropolojik, bilimsel ve askerî tüm yönleriyle ele alıyor.
Chad Orzel – Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz
Kuantum fiziği herhalde en ilginç, en gizemli bilimsel konudur. Sevimli bir köpekle yapılan, Sokratik bir tartışmanın onun örtüsünü kaldıracağını kim bilebilirdi? Cory Doctorow Orzel’in kuantum fiziğine mizah dolu yaklaşımı nefis; Emmy de bu son derece gizemli mevzunun incelikleri hakkında hepimizin sormak istediklerini soran mükemmel bir köpek. Jennifer Oullette Bu küçük çekici kitap modern bilimin en tuhaf ve en önemli konularından birini öğrenmenin en eğlenceli yolu.