SOLIDWORKS’de Nesting Nasıl Yapılır?

SOLIDWORKS’de bir montajın Nesting işlemi (sac yerleşim planı) yapabilmek için Armadaworks eklentisi kullanılabilir. Bunun için eklentiyi aktifleştirip çalıştırarak Nesting işlemi kullanılır. Bunun için örnek bir Nesting işlemi adımlarını aşağıdaki gibi görebilirsiniz:

  • SOLIDWORKS açılarak Armadaworks eklentisi çalıştığında Montaj dosyası açılır ve Nesting butonuna tıklanır. Nesting işlemi ile ilk amaç bir imalat sürecinde ne kadar sac kullanımı olacağının tesbit etmek ve maliyet belirlemektir. Lazer yerleşim olarak da kullanılabilir.

  • Nesting işlemine tıklandığında bizi “Parça Tanımı, Plaka Tanımı ve Ayarlar bizleri karşılar. Plaka Tanımı Bölümünde Montajda yer alan sac metal formatında tasarlanmış kesilecek parçalar görünür ve tek tek  tıklayarak neler olduğunu görebiliriz ayrıca Adet bölümünü elle değişiklik yapılabilir.

  • Plaka Tanımı bölümünde ise otomatik olarak 1500×2500 sac ebadı gelir ve malzemelere göre saclar otomatik olarak belirlenir. Plakaları Genişlik ve yükseklikleri elle değiştirilebilir. Depo yer alan sac ebatları girilebilir. Sağ bölümden ise sac plakası istediğiniz ölçüde ve malzeme türünde ekleyebilirsiniz.

  • Son olarak “Ayarlar” bölümü de incelenir. Bu bölümde Parçalar arası uzaklık ve parçadan plakaya uzaklık ayarları uygulanır. Ayrıca Parça yerleştirme denemelerinde kaç kez döndürme işleminin deneneceği ayarı da Döndürmeler sekmesinden ayarlanır. Tüm bu ayarlardan sonra Nesting Yap butonuna tıklanır ve sonuçlar incelenir.

  • Nesting Yap butonu işlem yerleşim işlemi başlatılır.

  • Nesting işleminin sonucu incelenir ve yerleşim uygun görülürse öncelikle Raporla butonu ile nesting raporu alınır ve Montaj tuşu ile de yerleşimler Solidworks ortamına alınır.

  • Raporla ile txt formatında bir belge elde edersiniz ve kullanılan plaka adedini ve toplam parça sayısını, plaka bilgilerini ve parça bilgilerinin görebilirsiniz.

  • Montaj butonu ile Solidworks ortamında plaka yerleşimlerini konfigürasyon olarak görebilirisiniz. Seçtiğiniz konfigürasyon da plaka yerleşimleriniz inceleyebilir. Uygun olanı dwg formatında kaydedebilirsiniz.

Farklı kaydet komutu ile dwg kaydedebilir yerleşim planını lazer makinalarınızda patlama noktaları ayarlarını yaparak kesim programını çalıştırabilirsiniz. Dwg dosyasını da açabilir istediğiniz değişikliği dwg ortamında da yapabilirsiniz.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir