SOLIDWORKS Simulation ile Tavada Burger Pişirme Termal Analizi

SOLIDWORKS Simulation Professional paket kapsamında kararlı (steady-state) ve geçici (transient) durumlar için Termal Analizler gerçekleştirebiliyoruz. Bu çalışmamızda günlük hayatta yaptığımız bir işin sayısal yöntemleri kullanarak incelemesini gerçekleştireceğiz.

Termal analiz etüdünde kullanılan detaylar

Aşağıdaki görselde de göreceğiniz üzere bir tavanın içerisinde iki adet burger bulunmaktadır. Bu burgerler ocakta tava aracılığıyla pişirilmektedir. Toplam 300 saniyelik zamana bağlı bir analiz gerçekleştireceğiz yani burgerleri tavada 5 dakika pişireceğiz ve sıcaklık değişimini gözlemleyeceğiz.

Tava için paslanmaz çelik malzemesi tanımlanmıştır. Burgerler için internetten elde edilen değerler tanımlanmıştır.

Tavanın başlangıç sıcaklığı 24 °C, burgerlerin başlangıç sıcaklıkları 20 °C olarak tanımlanmıştır. Tava ve burgerler için sırasıyla 50 W/m^2K ve 25 W/m^2K taşınım katsayıları tanımlanmıştır.

Ocak ısı gücü için tavanın alt yüzeyinde ayrım yüzeyler oluşturulmuştur. Bu yüzeylere toplam 1500 W ısı gücü tanımlanmıştır. Bu ısı gücü, başlangıçtan 300’üncü saniyeye kadar doğrusal bir şekide uygulanacaktır. Bir de termostat tanımlaması yapılmıştır. Termostat ile tavanın alt yüzey sıcaklığı 260 °C yi aştığında ısı gücü kapanacaktır. Ayrıca 200 °C’nin altına düştüğünde de ısı gücü kapanacaktır. Bu şu anlama gelmektedir; 1500 W olan ısı gücü, tavanın alt yüzey sıcaklığı 200 – 260 °C aralığında olacak şekilde uygulanacaktır. Gerekli sınır koşulları tanımlandıktan sonra mesh oluşturup analizi çalıştırabiliriz.

Analiz sonuçlarında sensör oluşturup yanıt grafiklerini ya da sıcaklık dağılım grafiklerini inceleyebiliriz.

SOLIDWORKS Simulation hakkında daha fazla uygulama ister misiniz? Blogda bu konuyla ilgili yer alan diğer içeriklere de göz atabilirsiniz. Simulation hakkında bütün sorularınız için hemen bizimle iletişime geçin.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir