Bozuk Composer Dosyalarının Kurtarılması

Composer kullanıcılarının sorunlarından biri olan dosya bozulmaları, hepimizin korkulu rüyasıdır. Saatlerce verdiğimiz emeğin karşılığı olarak dosyalarımızın açılmaması, bozulması tekrar en başa dönmektir. Ancak bazı projelerimizi aşağıdaki yöntemler ile kurtarabilmek mümkündür.

Dosya bozulması olan .smg dosyalarını açmak istediğinizde aşağıdaki hata ekranları ile karşılaşabilirsiniz. Bu sorunlar genelde ağdan çalışan kullanıcılarda sıklıkla karşılaşılır. Ağdan çalışma sırasında olası internet kopmaları projenizin bozulmasına olanak sağlar. Önerimiz, dosyaları yerel sürücüye kopyalayarak yerel olarak çalışmak, dosyaları gerektiği gibi değiştirmek, dosyaları yerel olarak kaydetmek ve bir ağ konumuna geri kopyalamaktır.

** Ağda çalışan kullanıcılarımız için Solidworks PDM eklentisini önerebiliriz.

Composer kullanıcıları genelde nasıl Zip hatası alabilir ki diye bir soru sorucaktır. Composer .smg formatı bir nevi sıkıştırılmış bir zip dosyası türüdür. Çoğu durumda, dosya bir klasöre çıkarılabilir ve bu da Composer belgesini oluşturan kurucu dosyalarla sonuçlanır.

Dosyanızı zip olarak çıkarmak için .smg formatındaki dosyanıza sağ tıklayın. 7-Zip dosyası üzerine gelip, klasöre ayıklama işlemini uygulayınız.

Dikkat: Bilgisayarınız 7-Zip eklentisinin yüklü olması gerekmektedir. Dosya tüm çıkarma denemelerinde başarısız olursa, dosya kurtarılamaz. Olursa, bir yedekleme dosyası gereklidir.

Composer .smg dosyasını çıkardıktan sonra, başladığınız dosyadan çok daha fazla dosya içeren bir klasörünüz olacak. Bunlar, Composer’ın bir Composer belgesi oluşturmak için dahili olarak kullandığı ayrı dosyalardır.

1 numaralı jpeg dosyaları, bu belgede kullanılan 2D Görüntü panelleridir.

2 numaralı jpeg dosyaları, Görünüm önizlemeleri içindir.

3 numaralı dosyalar Composer dosyalarının kendileridir.

Klasör içerisine çıkarılan SMGGEOM ve SMGXML dosyaları kurtarma için kullanabileceğimiz dosya türleridir. Bu dosyaları değiştirmeyin, “proje” dosya adını tutmalı ve aynı klasörde bulunmalıdır.

product.smgGeom – Bu dosya, Composer belgesindeki 3B modellerin geometri tanımlarını içerir.

Product.smgXml – bu, montaj yapısını, aktör konumlarını, değiştirilmiş özellikleri, kullanılan çeşitli görüntü dosyalarına yönelik işaretçileri vb. içeren bir XML dosyasıdır.

Composer belgesini kurtarmak için sadece project.smgXml dosyasını açıyoruz. Dosya açıldığında eski çalışmalarınız var mı kontrol edin. Bu işlem genelde bir çok projenizin bir kısmını kurtarır. Küçük düzenlemeler ile projenize yeniden hayat verebilirsiniz.

Leave a Reply