SOLIDWORKS Flow Simulation Adaptive Mesh

Yüksek basınç, sıcaklık veya hız gradyanlarının olduğu alanlarda, daha yüksek doğruluk için mesh iyileştirmek gerekir. Bazı durumlarda, sezgisel olarak  bu alanların nerede olabileceğini tahmin edebiliriz, ancak karmaşık durumlarda önceden bilmek imkansızdır.

Küçük yerel ilgi alanları üzerinde gerekli ağ boyutunu tahmin etmek, ancak çözüm ilerlemeye başladığında mümkün olur. Yazılımın gradyan değerlerine dayalı olarak iyileştirme ihtiyacı olan alanları seçmesine izin vermek bir avantajdır çünkü yol boyunca ağları yineleyen çok sayıda analiz çalıştırma ihtiyacını atlar.

Soldaki resimde tetrahedral mesh (SOLIDWORKS Simulation), Sağdaki resimde Sonlu Hacim Kartezyen ağı (SOLIDWORKS Flow Simulation)
                                                          Adaptive Mesh yapılmadan Önce

SOLIDWORS’de Adaptive Mesh Aktif Etme

“Hesaplamalı Kontrol Seçenekleri” seçeneği içerisinde  “İyileştirme/Refine” kısmına gelerek  analiz çalışması yapabiliriz.

Bu iletişim kutusunda “Global Domain” parametresi “Disabled/Devre Dışı” olarak ayarlanmıştır. Bu, uyarlanabilir ağ oluşturma olmayacağı anlamına gelir.

Aşağıdaki resimde “Global Domain” parametresini “Disabled”dan “level = 3”e değiştirdiğimizi görebilirsiniz. Bu, yazılımı, çözüm sırasında tüm ağın 3 kata kadar iyileştirilebileceğini anlaması için tetikler.

Yaklaşık Maksimum Hücre Sayısı/Approximate Maximum Cells

Yaklaşık 1 milyon hücre = 1 GB veya RAM’dir. Yaklaşık 1 milyon hücre = 1 GB veya RAM’dir. RAM’inizi aşmak ve büyük bir yavaşlama görmek istemiyorsanız, bunu aklınızda bulundurun.

Hatırlanması gereken bir başka iyi şey de, 16 GB RAM’e sahip olmanızın Akış Simülasyonu için o kadar fazla kullanılabilir olduğu anlamına gelmediğini de unutmayın.

İyileştirme Stratejisi/Refinement Strategy Setting

Üç iyileştirme stratejisi vardır: Periyodik, Tablo biçiminde, Hedef Yakınsaması ve Yalnızca manuel”’dir. Hangi yolla iyileştirme stratejisi kullanacağınız komutlar hakkında sahip olduğunuz bilgiye bağlıdır. Bunların her birini açıklayalım.

Periyodik veya Tablo iyileştirme seçilmesi durumunda ,İlerleme veya iterasyon aktif olmaktadır. İterasyon seçilmesi durumunda:

Relaxation Interval/ Gevşeme Aralığı: Bu, son ağ iyileştirmesi gerçekleştikten sonra çözümün devam etmesi gereken miktardır. Değerleriniz zaten yakınsadıysa ve son ağ iyileştirmesi gerçekleştiyse, çözümünüz ağ iyileştirmesinden hemen sonra duracaktır.

Bu, hesaplamanızın çözümün çözünürlüğünü artırmak için son iyileştirmeyi kullanmasını sağlar.

Start/Başlangıç: Analiz için ilk kaç iterasyonda yüreteceğimizi burada belirtmekteyiz.

Periyot/Period: Bu, iyileştirmelerin ne sıklıkta gerçekleştiğidir. Akışlar oldukça doğrusal değilse ve ağ değişiklikleriyle büyük ölçüde değişiyorsa, buraya daha büyük bir sayı koymak gerekebilir. Akışlar ağa duyarlı değilse, daha küçük bir değer olabilir. Burada Peiyot değerini “50” olarak belirtiğimizde her elli iterasyonda analizi kontrol eder.

Tabular/Tabular: Periyodik yöntemin  aksine, eşit aralıklarla oluşmayan iyileştirmeler oluşturmak için  tablo tanımlayabiliriz. İleri düzey kullanıcılar tarafından daha fazla kullanılır. Oluşturulan satıra 2 değerini girin. Bu, hareketlerin değeri 2’ye ulaştığında hesaplama sırasında ağ iyileştirmenin gerçekleşeceği anlamına gelir.

Manuel: Bu, genellikle yalnızca en ileri düzey kullanıcılar tarafından, belirli bir hedefin sabit bir değere ulaşmasının ne kadar süreceğinden emin olmadıklarında kullanılır.

Bunu yaptığında, genellikle iyileştirmeyi gerçekleştirir ve tekrar stabilize olmasını beklerler.

Analiz için “Adaptive mesh” özelliğini aşağıdaki şekilde hazırlandı. Analiz yürütüldü.

Analiz sonucunda program 71249 adet mesh uygulaması gerçekleştirmektedir. Analiz çalışması kopyalayarak analiz sonucunda görmek istediğimiz  hedef değerlerindeki değişmeyi hücre sayısını artırarak  kontrol etmeliyiz.

Analiz sonucunda eşanjör oluşturan orta kısımda yer alan “tube” tasarımındaki sıcaklık değişimi aşağıdaki gibidir. Analiz refine mesh ayarlarını değiştirerek  sıcaklık değerlerini mukayese etmemiz gerekmektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir