SOLIDWORKS Plastics Reaksiyon Enjeksiyonlu Kalıplama (RIM)

Reaksiyon enjeksiyonlu kalıplama veya RIM (Solidworks Plastics Simulating Reaction Injection Molding), bir reçinenin sertleşmek için kimyasal reaksiyondan geçtiği işlemdir. Bu tür plastikler termoset plastikler olarak da bilinir. Bu Blog yazısında , bir kalıba enjekte edilirken termoset malzemeyi simüle etme sürecini inceleyeceğiz.

Reaksiyon enjeksiyonlu kalıplama nedir?

Reaksiyon enjeksiyonlu kalıplama veya RIM, iki reaktifin birlikte karıştırıldığı ve reaksiyona girip katılaşmak için ısıtılmış bir kalıba enjekte edildiği işlemdir. Reaksiyon enjeksiyonlu kalıplama veya RIM, iki reaktifin birlikte karıştırıldığı ve reaksiyona girip katılaşmak için ısıtılmış bir kalıba enjekte edildiği işlemdir.

Termoset Plastikler ile Geleneksel Arasındaki Farklar

Termoset plastikler ile geleneksel arasındaki önemli bir fark termoplastik malzemelerin sıcak olarak enjekte edilmesi ve ardından kalıp içindeyken soğutulmasıdır.

Termoset plastiklerde işlem tersine çevrilir. Ayrıca termoplastikler yeniden öğütülebilir ve yeniden eritilirken termoset plastik yeniden kullanılamaz.

Bir termoset plastiği simüle etme işlemi, geleneksel bir termoplastiğe  çok benzer. Süreç, Polimer Veritabanından bir termoset plastik seçerek veya oluşturarak başlar.

Doldurma Ayarları tıpkı termoplastik gibi düzenlenebilir. Bu, geleneksel bir termoplastiğin tersidir ve reçinenin kalıp içinde katılaşmasına neden olan kimyasal reaksiyonu kolaylaştırmak için yapılır. Son olarak, simülasyon bir Enjeksiyon Konumu ile kurulur ve çalıştırılır. Sonuçlar diğer simülasyonlar gibi analiz edilebilir.

SOLIDWORKS Analiz Adımları

Thermoformed Conta tasarımı için SI Unit birim sistemi seçimi yapılacaktır. Reaksiyon enjeksiyonlu kalıplama genellikle olağanüstü ısı transferi ve kimyasal direnç özelliklerine sahip parçalar ürettiğinden, bu conta bir dizi endüstriyel ortamda kullanılabilir.

Mesh türü olarak  “kabuk” mesh kullanılacaktır.

Malzeme olarak LSR, sıvı silikon kauçuk anlamına gelir. Silikonlar ve poliüretanlar yaygın termoset plastiklerdir. WACKER / SiliconesElastosil LR 3003/70‘e tıklayın.

Burada, bu bir termoset malzeme olduğu için Erime Sıcaklığının Kalıp Sıcaklığı ve Enjeksiyon Sıcaklığından daha düşük olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Doldurma Süresi’ne tıklayın ve 5 saniye girin. Eriyiğin kalıba 85 ° C’de geldiğine ve 183 ° C’de tutulan kalıp duvarları tarafından ısıtıldığına dikkat edin. Bu parametreler malzemeden alınmıştır.

Ütüleme ayarlarından Saf Soğutma Süresi parametresinin, parçanın ütülemeden  sonra soğuyacağı süreyi gösterir.

Bir Enjeksiyon Yeri ekleyeceğiz ve analizi çalıştıracağız.

Parça, kabuk elemanlar ve 1 mm eleman boyutu kullanılarak meshlendi.

Akış+Ütüleme analizi yürütülecektir.

Simülasyon tamamlandığında Dolum Sonundaki Merkezi Sıcaklık öğesine tıklayın. Kalıptaki ısınmayı göstermektedir; termoplastik bir malzemenin tersi. Bir kabuk meshin iki yüzeyi arasındaki merkez pozisyonun erime sıcaklığını belirtir. Boşluktan daha uzakta olan plastik erime, daha uzun süre boyunca sıcaklığı muhafaza eder. Eriyik çekirdek malzemesinin sıcaklığı ince duvarlı bir parça için hızlıca düşer ve yazılım, kısa vuruşun gerçekleşip gerçekleşmediğini algılar.

Paket’e tıklayın ve Doldurma Sonrası Sonunda Merkezi Sıcaklık (Central Temperature at Post-Filling End.) ‘a tıklayın. Sıcaklığın fırlatma sıcaklığı ile karşılaştırılarak çıkartılacak  kadar sıcak olup olmadığını görmek için bu grafiği inceleyebiliriz.

Sonuçlar

Reaksiyon Enjeksiyon Kalıplamayı Anlamak
  • Reaksiyon enjeksiyonlu kalıplama işleminde iki reaktifin birlikte karıştırıldığı ve katılaşmak için ısıtılmış bir kalıba enjekte edildiği bir işlemdir.
  • Reaksiyon enjeksiyon kalıplama işleminde kullanılan malzemeler termoset plastikler olarak sınıflandırılır.
  • Sertleştikten sonra, termoset plastikler  ısı ve kimyasal dirence sahip olabilir.
  • Termoset plastikler yeniden kullanılamaz  veya yeniden eritilemez.
Reaksiyon Enjeksiyon Kalıplama Simülasyonu
  • Reaksiyon enjeksiyon kalıplama analizi için , Polimer Veritabanından bir termoset plastik seçerek veya oluşturarak başlar.
  • Simülasyon bir enjeksiyon konumu belirtilerek analiz yürütülür.
  • Sonuçlar diğer simülasyonlar gibi analiz edilebilir.

SOLIDWORKS Plastics hakkında daha merak ettikleriniz için bizlere https://www.armadayazilim.com/iletisim adresinden ulaşabilirsiniz. Son olarak Armada Blog üzerinde yer alan diğer Simulation hakkındaki makalelere de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir