Metrik Vida Tablosu | Metrik Diş Ölçüleri

Bir makine tasarımının kritik yerlerini, aslında basit olarak görünen detaylar oluşturur. Parça yada makine tasarım sürecinde standartlar göz önünde tutulmamışsa büyük bir hüsranla karşı karşıyasınız demektir. Özellikle de vidalar gibi bir makinenin olmazsa olmaz elemanları söz konusu olduğunda bu önem bir derece daha artar.

Bu makalede sizlere metrik vida tablosu nu sunuyoruz;

Yukarıdaki metrik vida tablosu na dikkat edilecek olursa vida diş adımı, diş dibi çapları ve matkap çapı gibi bütün detaylar yer alıyor. Peki SOLIDWORKS ‘de tasarım yapan bir kişi bu tabloyu nasıl kullanabilir?

Eğer SOLIDWORKS ‘de delik sihirbazı kullanılırsa, otomatik olarak metrik sistemine uygun delik çaplarının yerleştiği görülecektir. Bu da tasarımcıya önemli bir hız katar. En önemlisi de hata payınızı azaltır.

Manuel olarak kendiniz ayarlamak isterseniz, klasik olarak bir daire çizip ekstrüzyon ile kesmemiz gerekir. Örneğin M8 diş kılavuz olan bir yer için matkap çapının 6,8 mm olduğu tablodan okunur. Çapı 6,8 mm olan bir daire çizilerek ekstrüzyonla kesilir. İşlem bu kadar. 🙂

Tasarlamış olduğunuz bir parçayı imalata vermeden önce üretilebilirliği mutlaka kontrol edilmedi. Zira vidanin sıkılamayacağı bir delik sizler için iyi olmayacaktır.

Daha önce yayınladığımız Whitworth vida ölçülerine de göz atmanızı tavsiye ederiz. Projelerinizde lazım olacak bu tabloları bir yere not almayı unutmayınız. Son olarak Armada Blog ‘da yer alan diğer teknik makalelere de göz atabilir, SOLIDWORKS hakkındaki ipuçlarını ziyaret edebilirsiniz. Görüşmek üzere.

 

4 Comments

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir