SOLIDWORKS Flow Simulation Laminer ve Türbülanslı Akış Nedir?

SOLIDWORKS Flow Simulation Cfd (Computational Fluid Dynamics) yani Hesaplamalı Akışkanlar Mekaniği programıdır. Solidworks Flow Simulation programı ile aşağıdaki analizleri gerçekleştirebiliriz.

Akış sorunlarını çözmek zor bir iştir. Örneğin, Akış  için geçerli denklemleri için kullanılan deklemlerden biri de Navier-Stokes denklemleridir. Matematikçilerin çözemediği bir denklem sistemidir. Aslında Navier-Stokes denklem sistemi, 1.000.000 $ ‘lık bir ödülle sonuçlanacağı yedi “Milenyum Ödül Probleminden” biridir. Solidworks Flow Simulation  analiz yaparken Navier-Strokes  Equlations denklemleri çözmektedir.

İki temel akış rejimi bulunmaktadır. Laminer akış ve türbülanslı akıştır. Akış çizgilerinin tabakalar halinde aktığı birbirine karışmadığı çizgilere laminer akış denir.

Akım çizgilerinin birbiri içerisinden geçtiği durumlarda meydana gelen akışa türbülans akış denir.

19. yüzyılda Osborne Reynolds adında bir bilim adamı, akış sistemi içerisinde laminer veya türbülans akış olup olmadığını  tespit etmek için bir cam boru içerisinde bulunan boya vasıtasıyla boyanın su içerisinde dağılımını incelemiştir.

Reynolds, laminerden türbülanslı akışa geçişin sıvının hızı, borunun boyutu ve sıvının viskozitesi arasındaki ilişkiye dayalı olarak tahmin edilebileceğini bulmuştur.

Reynolds’un çalışmasından artık bir borudaki akış için bir Reynolds 2.000 ve altı sayısı laminer akış olarak nitelendirilir. Reynolds sayısı 4.000’in üzerine çıktığında akış türbülanslıdır. Reynolds sayısı 2.000 ile 4.000 arasında olduğunda, akış geçiş olarak kabul edilir, yani laminer ve türbülans arasındadır.

Reynolds’un çalışmasından sonra, artık bir borudaki akış için bir Reynolds 2.000 ve altı sayısı laminer akış olarak nitelendirilir. Reynolds sayısı 4.000’in üzerine çıktığında akış türbülanslıdır. Reynolds sayısı 2.000 ile 4.000 arasında olduğunda, akış geçiş olarak kabul edilir, yani laminer ve türbülans arasındadır.

Türbülanslı akış, laminer akıştan çok daha karmaşıktır. Bu nedenle türbülanslı bir akışın davranış şeklini yaklaşık olarak tahmin etmek için  SOLIDWORKS Flow’un kullandığı türbülans modeli, CFD’de en sık kullanılan türbülans modeli olan K-Epsilon türbülans modelidir.

Akışın görülmesinin iki yolu vardır, Euler ve Lagrangian’dır. Lagrange akışını hayal etmek için, sıvıda bir parçacık olduğunuzu hayal edin. Zamanla akış yol boyunca akarken değişen koşulları gözlemleyebiliriz.

Euler’in sıvı akışına göre bakış açısı sabit ve akışkandır. Parçacıklar hareket eder. Diğer bir deyişle, bir yarış arabasında sürücü yarışı bir Lagrange bakış açısı, seyirciler yarışı Euler bakış açısından tecrübe eder.

SOLIDWORKS Flow Simulation ile akış analizi hakkında daha fazla bilgi için bizlere https://www.armadayazilim.com/iletisim adresinden ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir