SOLIDWORKS Malzeme listesinde Toplam Ağırlık Oluşturma

SOLIDWORKS içerisinde bir tasarım tamamlandıktan sonra, bir diğer önemli aşamaya geçilir. Bu elbetteki teknik resimleme ve açıklayıcı tablolar oluşturmaktır. Şimdi SOLIDWORKS’te malzeme listesine nasıl toplam ağırlığı ekleyebileceğimizi göreceğiz.

Öncelikle parça ve/veya montaj “Özel Özellik” şablonlarınızda “Ağırlık” bilgisinin bulunacağı bir “TextBox” olması gerektiğini belirtelim. Ayrıca bu bölümün dolu olması da elbetteki gerekli bir diğer bilgi. Nasıl oluşturacağınız hakkında bilgili “Özel Özellik Oluşturma” isimli makalemizden öğrenebilirsiniz.

Eğer her şey tamamsa şimdi tablo oluşturmak için ana montajda iken teknik resim ortamına geçiş yapalım. ( Montaj içerisinde de tablo oluşturmak mümkün ancak biz bu makalede teknik resim ortamını tercih edeceğiz.)

Daha sonra herhangi bir görünüş için herhangi bir malzeme listesini çağırıyoruz.

Ve tablomuzu ekledik.

Şimdi gereksiz sütunları sütuna sağ tık > Sil > Sütun yolu ile siliyoruz.

Daha sonra en sondaki sütuna sağ tık > Ekle > Sütun sağ diyerek sağa sütun ekliyoruz.

Burada önemli olan gelen pencereden “Özel Özellik” ve “Ağırlık(veya ağırlığı tanımlayan özel özellik)”seçilir.

Ağırlık sütunumuz geldi şimdi yine sağa sütun ekliyoruz. Ancak bu defa “Özel Özellik” değil “Denklem” seçeceğiz. Burada gelen ekranda aşağı açılan pencerelerden “Miktar” ve “Ağırlık” bilgisini seçerek “Miktar”*”Ağırlık” denklemini oluşturuyoruz.

Şimdi aşağıya toplam satırı ekleyelim. En sondaki sütuna sağ tık > Ekle > Satır alt seçeneği ile satırı ekliyoruz.

Ve parça başına ağırlık sütunumuz oluştu. Şimdi ise toplamların gelmesini istediğimiz kutuya bir kez tıklayarak daha sonra toplam sembolüne tıklıyoruz.

Burada da yine “SUM” özelliğinden faydalanacağız.

Ve tablomuz hazır.

Eğer bu tabloyu sürekli kullanacaksak tablonun kendisine sağ tık > Farklı kaydet diyerek kaydedebiliriz.

Eğer herhangi bir adımda zorlanırsanız bizlere https://armadayazilim.com/ adresinden ulaşabilisiniz. Son olarak blogda yer alan SOLIDWORKS hakkındaki makalelere göz atmanızı tavsiye ederiz. Saygılarımızla.

 

Leave a Reply