Visualize ’da Gölge Animasyonu Oluşturma

Visualize ’da tasarımlarınıza görsellik kazandırırken, çalışma ortamınızı Güneş Işığı Ortamına çevirebilir ve kaliteli gölge animasyonları oluşturabilirsiniz. Güneş ışığı ortamıyla birlikte modelinizin dünya üzerindeki konumunu belirleyebilirsiniz. Belirlediğiniz konuma göre saatlik olarak modelinizin gölge konumunu gözlemleyebilir ve bu değişikliklerden bir animasyon oluşturabilirsiniz. Güneş ışığı ortamı içerisinde eklediğiniz güneşin çapı, parlaklığı, konumu, ufuk bulanıklığı vs. gibi parametreleri düzenleyebilir ve modelinizin bulunduğu ortamı daha gerçekçi kılabilirsiniz.

Bu işlemlere başlamadan önce ilk olarak CAD ortamında hazırlanmış ve gölgeleme çalışmasını rahat bir şekilde gerçekleştirebileceğimiz bir model belirliyoruz ve bu modeli Visualize ortamına aktarıyoruz. (Visualize ortamına aktarmakla ilgili hazırladığımız detaylı makale için tıklayınız.) İlk olarak mevcut tasarımımızda bulunan ortamın görünürlüğünü kapatıyoruz. Bu işlem, ekleyeceğimiz Güneş Işığı Ortamının görünür olmasını sağlayacaktır.


Mevcut ortam görünümlerini kapattıktan sonra Sahneler sekmesinde boş bir alana sağ tık yaparak Yeni Güneş Işığı Ortamı seçeneğini seçiyoruz ve yeni bir Güneş Işığı Ortamını sahneler sekmesine eklemiş oluyoruz. Bu ekleme işleminden sonra mevcut önizleme ekranınızdaki görünümün değiştiğini görebilirsiniz.


Sunlight ismiyle Sahneler sekmesine eklenen güneş ışığı ortamında bazı değişiklikler yaparak görünümünüzün daha gerçekçi olmasını sağlayabilirsiniz. İlk yapacağımız ayarlama Sunlight ortamına tıkladıktan sonra alt kısımda beliren Genel sekmesinden olacak. Bu kısma baktığınızda ilk olarak ortamın parlaklığını ve Dünya üzerindeki konumunuzu belirleyebileceğiniz bir kısım göreceksiniz. Bu kısımlardan önce parlaklık değerini daha sonra da Dünya üzerindeki konumunuzu veya tasarımınızın hangi konumda olmasını istediğinizi belirleyebilirsiniz. Rotasyon seçeneği de ortam görüntüsünü döndürmenize olanak sağlamaktadır.


Genel sekmesinde alt kısma doğru indiğinizde bulunduğunuz tarihi otomatik ve manüel olarak ayarlayabileceğiniz bir kısmın yanında bulunduğunuz konumu da manüel bir şekilde enlem ve boylam belirleyerek ayarlayabileceğiniz bir kısım bulunmaktadır. Bu kısımlardan bulunduğunuz bölge, saat ve tarih ayarlamalarını yapıyoruz.

 


Genel sekmesindeki ayarlamaları tamamladıktan sonra asıl görsellik için ayarlamaları yapacağımız kısım olan Güneş Işığı sekmesini açıyoruz. Bu sekmede yer alan parametreler yardımıyla ortamda bulunan farklı görsel değişkenleri ayarlayabilir ve görsel kaliteyi artırabilirsiniz. Bu parametrelerden ilk sırada Sis yer almaktadır. Bu seçenek yardımıyla ortamın sis miktarını artırıp azaltabilirsiniz. Altında yer alan Kırmızı-Mavi Kayması seçeneğiyle ortamın renk geçişlerini değiştirerek renk dengesini ayarlayabilirsiniz. Doygunluk parametresiyle ışığın renkliliğini ayarlayabilir, Güneş Parlaklığı kısmından da güneş tarafından emilen ışık parlaklığını ayarlayabilirsiniz. Güneş Parlaklığı parametresinde yapacağınız değişiklikler gölgenin koyuluğunu değiştirecektir. Gölgenin daha görünür hale gelmesini istiyorsanız bu parametreyi artırabilirsiniz. Güneş Çapı parametresinde yapacağınız değişiklik de parlaklık miktarını etkileyeceği için yine gölgenizin görünürlüğü artacaktır. Dış ortamda görsel olarak yer alan ufkun bulanıklığını Ufuk Bulanıklığı kısmından değiştirebilirsiniz.


Enlem-Boylam Ayarlamaları

Ortamınız için görsel olarak gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra oluşturduğunuz gölgeye hareketlilik kazandırarak bu hareketlilikten animasyon oluşturma kısmına geçiyoruz. Bu işlem için tasarımınızda oluşturulan gölgede konumsal olarak meydana gelen değişimleri gözlemleyip bu değişimleri animasyon ortamına aktaracağız. Güneş Işığı sekmesini açtığınızda Enlem değişkeniyle oynadığınızda cismin gölgesinin konumunun da değiştiğini göreceksiniz. Çünkü her Enlem değişiminde cisminiz güneşe göre farklı yerde konumlandırılacak ve gölgenin durumu da değiştirilecektir.


Bu değişimleri Animasyon Zaman Çizelge ekranına aktarırsak iki konum arasındaki farklılığı da animasyon olarak görselleştirmiş olacağız. İlk olarak Sahneler sekmesinden eklediğimiz Güneş Işığı Ortamına sağ tık yapıyoruz ve Anahtar Çerçeve Ekle seçeneğine tıklıyoruz. Bu işlemi ilgili ortamın üzerine tıkladıktan sonra K tuşuna basarak da kısa yoldan gerçekleştirebiliriz.


Daha sonra ilk hareket noktamızda Enlem değişkenini sabitliyoruz ve animasyon anahtar noktasına ekliyoruz. Sonra zaman çizelgesinden ikinci anahtar noktasına ilerliyoruz ve Enlem değişkenini farklı bir konuma çekerek iki anahtar noktasında bir geçiş sağlıyoruz. Bu şekilde animasyonu oynattığımızda gölgenin hareketli bir şekilde yer değiştirdiğini görebilirsiniz. Bu işlemi yaparken gölgenin görünür olabilmesi için önizleme modunun Hızlı veya Doğru olarak ayarlandığından emin olmalısınız.

Bu uygulamanın nasıl yapıldığıyla ilgili hazırladığımız videoyu makalenin hemen başında görüntüleyebilirsiniz. Visualize ile ilgili daha fazla içerik istiyorsanız buradaki linke tıklayarak diğer makaleleri inceleyebilirsiniz.

Visualize ve diğer SOLIDWORKS ürünleri hakkında daha fazla bilgi için https://armadayazilim.com/ adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir