SOLIDWORKS Gelişmiş Seç Komutu

SOLIDWORKS içerisinde özellikle büyük montajlarda seçim yapmak zaman zaman güçleşebiliyor. Birçok seçim aracı ( kutu seçim, eş bileşenleri seç, toolbox bileşenlerini seç, seçim filtreleri ) bulunmasına rağmen yine de bunlar yeterli olmayabiliyor. Sadece sac parçaları, milleri, kaplama olacak parçaları ( özel özelliğinde tanımlı olmalıdır. ) seçebilsek harika olmaz mı? Tüm bu işlemleri “Gelişmiş Seç” ile yapabiliriz.

Gelişmiş seç’e ulaşmak için Ok simgesini aşağıya genişletip “Gelişmiş Seç” komutunu seçiyoruz.

Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecektir.

Burada 50 gr ve üzeri sac olmayan parçaları seçmek için seçim kriterlerini adım adım belirteceğiz. Buradaki ilk adım ana kategori burada Sac-Olmayan parçaları seçmeyi ayarlamak için “Dosya Türü” seçiyoruz.

Bu seçim için Kategori2’yi kullanmamıza gerek yok. Eğer Kategori1’i “Özel Özellik” olarak seçerseniz örneğin burada Kategori2’de özel özelliği belirtmeniz istenecektir.

Durum bölümüne geçiyoruz. Burada lojik fonksiyonları yönetiyoruz. Büyüktür, küçüktür, eşittir vs. gibi.

Son adımda ise Değeri belirtiyoruz. Bu değer bazen yazmaya açıkken bazen seçenekler halinde görünebilir.

Aramayı detaylandırmak için ek kriterler tanımlayabilirsiniz. Örneğin ağırlığı 50 kilogramdan büyük olan sac parçaları seçmek için ve/veya bağlaçlarını kullanabiliriz Ve ile tanımlama yaparsak iki şartı da sağlayan bileşenler seçilirken, veya kullanıldığında iki şarttan herhangi birini sağlayan bileşenler seçilir.

Aşağıdaki şekilde tanımlama yapıyoruz.

Burada şöyle bir detay var buradaki 50 değeri kilogram veya gram değil doğrudan 50 sayısını tanımlar dolayısı ile tüm bileşenlerin aynı birim sisteminde tanımlandığına dikkat edelim.

Belirlediğiniz kriterlerdeki seçimi sık sık yapacak iseniz bu kriterleri kaydedebilir, sonrasında hızlıca aynı seçimi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için kriterlerinizi belirledikten sonra sağ üst köşeden seçiminize bir isim vermek ve kaydet butonuna basmak yeterlidir.

Daha sonra aramaları yönet bölümünden oluşturduğunuz aramaları görebilir ve düzenleyebilirsiniz.

SOLIDWORKS ‘de gelişmiş seç gibi sizlerin işini hızlandıracak daha çok fazla ipucu bulunuyor. Blogda yer alan SOLIDWORKS hakkındaki diğer makalelere göz atmanızı tavsiye ederiz. Herhangi bir yerde yardıma ihtiyacınız bulunuyorsa, bizlere https://www.armadayazilim.com/iletisim adresinden ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir