Visualize ’da Kullanılabilecek Temel Kamera Hareketleri ve Teknikleri

CAD verilerinizin kamerası olarak tanımlayabileceğimiz Solidworks Visualize’da etkileyici animasyonlar oluşturmak istiyorsanız işin biraz da sanatsal açıdan tekniğine hâkim olmanız gerekmektedir. Bu yazımızda, sinema sektöründe çok sık kullanılan kamera çekim tekniklerini ve bu tekniklerin Visualize ortamında nasıl kullanıldığını göreceksiniz. Bahsedeceğimiz teknikler temelde kameranın; duruş açılarının, konumlarının veya görüş alanlarının değiştirilmesiyle oluşturulan görüntü geçişleriyle meydana getirilmektedir. Gerçek çekimler esnasında bu işlemleri gerçekleştirebilmek için özel olarak tasarlanmış mekanik sistemler yardımıyla kameraların konumları değiştirilir. Bununla birlikte bu işlemleri Solidworks Visualize ortamında gerçekleştirmek için, program içerisinde bulunan hareket parametrelerini kullanabilir ve bu işlemleri çok basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu teknikler sırasıyla; Zoom, Pan, Tilt, Dolly, Truck ve Pedestal teknikleridir. Şimdi bu teknikleri detaylı bir şekilde inceleyelim.

Zoom

En çok kullanılan kamera hareketidir. Herhangi bir nesneye veya canlıya basit bir şekilde yakınlaşıp uzaklaşarak oluşturulması mümkündür. Visualize’da herhangi bir modele yakınlaşarak veya uzaklaşarak bu hareketi gerçekleştirmek mümkündür. Yaklaşma veya uzaklaşma hareketini mouse kontrolcüsünün orta tekerleğini çevirerek ya da Genel sekmesinden Odak Uzunluğu parametresini değiştirerek elde edebilirsiniz.

Pan

Bu kamera hareketini, kameranızı dikey eksende sabit tutup yatay eksende bir taraftan diğer tarafa hareket ettirerek sağlayabilirsiniz. Bu hareketle kameranızın konumu sabit kalır ama baktığı yön değişir. Hareket halindeki objeyi takip etmek için kullanabilir veya kadraja daha fazla görüntü sığdırabilmek için kullanabilirsiniz. Bu hareketi Solidworks Visualize içerisinde kamera konumlandırmasını değiştirerek edinmeniz mümkündür. Bu işlem için, Nesne Manipülasyon Hareketleri seçeneği Taşı olarak ayarlıyken hareket animasyonu eklemek istediğiniz kamerayı seçin ve ardından kameranın odak noktasını yatay eksende taşıyın.

Tilt

Bu kamera hareketi, Pan tekniğiyle benzerlik gösterir fakat farklı olarak kamera dikey eksende değil yatay eksende sabit kalır ve dikey olarak hareket eder. Bu hareket çeşidinde de kameramızın konumunda herhangi bir değişiklik olmuyor ve sadece kameranın baktığı yönü değiştiriyoruz. Bu hareketi Solidworks Visualize içerisinde yapabilmek için, ilgili kamera üzerine tıkladıktan sonra Dönüştür sekmesinde bulunan Odak Yüksekliği parametresini değiştirebilirsiniz.

 

Dolly

Bu kamera hareketinde, kamera fiziksel olarak bir araç yardımıyla nesneye veya canlıya yakınlaştırılıp uzaklaştırılırken, kameranın optik olarak bunun tersinde yakınlaşma veya uzaklaştırma yapmasıyla elde edilir. Solidworks içerisinde bunu Genel sekmesinde yer alan Odak Uzunluğu parametresini değiştirerek elde edebiliriz. Mouse kontrolcüsüyle kameraya yakınlaşırken, Odak Uzunluğu parametresiyle bunun tersi yönde hareket sağlamalısınız.

Truck

Bu hareket Tilt ile benzerlik gösterir fakat o hareket çeşidinden farklı olarak kamera herhangi bir eksende sabit tutulmaz. Bununla birlikte kameranın sadece baktığı yön sabit tutulur. Yani kameranın baktığı yönü sabit tutarak iki yana hareket ettirerek Truck hareketini elde etmiş oluruz. Bu hareketi Solidworks ortamında elde edebilmek için CTRL tuşuna basılı tutarak mouse kontrolcüsünün orta tekerlek tuşu yardımıyla modeli sürükleyerek kamera konumunu değiştirmeliyiz.

Pedestal

Pedestal harekette tıpkı Truck hareketinde olduğu gibi kameranın baktığı yönü sabitleriz ama hareketi yatay eksende değil dikey eksende yaparız. Bu hareketi Solidworks Visualize ortamında elde edebilmek için yine CTRL tuşuna basılı tutarak mouse kontrolcüsünün orta tuşu yardımıyla dikey eksende kamera konumunu değiştirmeliyiz. Bu işlemleri yaptıktan sonra hareketi animasyon ortamına aktardığımızda, Animasyon Çerçeve Özellikleri kısmından geçişleri Pürüzsüz olarak ayarlamalısınız.

Bu işlemlerin Solidworks Visualize ortamında nasıl yapıldığını, makalenin hemen başında yer alan videoyu inceleyerek de görebilirsiniz. Merak ettikleriniz için bize https://armadayazilim.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Son olarak blogda yer alan Visualize hakkındaki diğer makalelere de göz atmanızı tavsiye ederiz. Görüşmek üzere.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir