SOLIDWORKS Sanal Gerçeklik ile Online Fuar – eDrawings

COVID-19 sonrası yeni normalde, kalabalık gruplarla yapılan etkinliklerin eskisi gibi olamayacağı çok açık. Düğünler, maçlar, konserler ve elbette ki fuarlar! Belki de en etkili pazarlama yöntemlerinden biri olan fuarları artık göremeyebilir yada eskiden olduğu gibi fuarlarda geniş kitlelere ulaşamayabiliriz. Peki bu senaryoda ne yapılabilir?

Ürünlerinizi en güzel şekilde sergilemenin ve bütün detaylarıyla sunmanın en güzel yolu: Online Fuarlar

Online fuar yada diğer bir deyiş ile sanal fuarlar sayesinde, ürünler dijital ortamda sergilenerek potansiyel müşterilere ulaşılabilir. Online fuarlarda etkileyici bir tanıtım yapmak da sanal gerçeklik den geçiyor. Bu makalemizde sizlere SOLIDWORKS sanal gerçeklik uygulaması ile etkileyici dijital fuar sunumları yapmanız için gerekli detayları sunuyoruz. Öncelikle sanal gerçeklikten bahsedelim.

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal gerçeklik; teknolojik araçlar ve çeşitli yazılımlar yardımıyla dijital ortamda kurgulanarak oluşturulan sanal nesnelerin gerçek ile birleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Dijital ortamı 3 boyutlu olarak algılayabilme deneyimi ilk olarak sinema salonlarında 3 boyutlu filmler vasıtasıyla kullanılabilir hale gelmiş, sonrasında evlerimizde bulunan televizyonlara kadar indirgenmişti. Günümüz dünyasında sanal gerçeklik uygulamalarını, kullanıcılar giyilebilir teknolojiler yardımıyla deneyimleyebilmektedir. Sanal gerçekliğin tarihsel gelişimine bağlı olarak tanımı da değişiklik göstermiştir.

İlk zamanlarda simülasyonlar, bilgisayarlar, oyun konsolları ve görselleştirme gibi ifadelerle tanımlayabildiğimiz sanal gerçeklik teknolojisi, günümüzde 360 derece görüş alabileceğiniz bir ortamda, sanal nesnelerle etkileşim sağlayabileceğiniz bir forma evrilmiş durumda.

Sanal Gerçeklik Teknolojisini 3 temel başlıkta toparlayabiliriz.

Sanal gerçeklik teknolojisi kullandığınız donanıma ve kullanım şeklinize göre farklı şekilde kategorize edilebilmektedir. Bunları, temel olarak üç başlık altında toplamak mümkündür.

# Bunlardan birincisi bilgisayarla doğrudan bağlantılı sanal gerçeklik başlıklarıdır. Bağlı olduğu bilgisayarın veri kaynağı olarak kullanıldığı bu sistemlerde, kullanıcı bilgisayara bağladığı başlık yardımıyla gerçekçi simülasyonlara erişim sağlayabilmektedir. Bu işlem esnasında bilgisayara fiziksel olarak bağlı olmak zorunda olduğundan hareket alanı da bu ölçüde kısıtlanmış olacaktır.

# İkinci olarak sanal gerçeklik teknolojisi mobil cihazlar vasıtasıyla kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Bu kategoride kullanılan başlıklar bir mobil cihaz vasıtasıyla çalışabilmektedir. Sanal gerçeklik başlığı içerisine yerleştirdiğiniz mobil cihazınız vasıtasıyla uygulamalara erişiminiz mümkündür. Başlığa yerleştirilen cihaz hem görüntüleyici hem de veri kaynağı olarak kullanıldığı için başka herhangi bir yere fiziksel bağlantı yapmak zorunda kalmazsınız ve hareket alanınız da bu ölçüde genişlemiş olur.

# Üçüncü olarak da bir bilgisayar veya mobil veri kaynağından bağımsız olarak çalışan, yani veri kaynağını kendi içinde barındıran sanal gerçeklik başlıkları yer almaktadır.

Bu başlıklarda harici bir veri kaynağı veya görüntüleme aracına ihtiyaç duyulmadığı için dijital veriler başlığa aktarıldıktan sonra kullanım bağımsız bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Solidworks; eDrawings ve Visualize uygulamaları vasıtasıyla dijital ortamda oluşturduğunuz CAD verilerinizi sanal ortama aktarmanıza ve harici bir donanım vasıtasıyla bu tasarımlarınızı 1:1 ölçekte görüntülemenize olanak sağlamaktadır. Öncelikle eDrawings ile sanal gerçeklik uygulamalarından bahsedelim.

eDrawing Professional ile Sanal Gerçeklik Deneyimi

Solidworks Professional ve Premium paketleri ile sahip olabileceğiniz eDrawing Professional uygulaması vasıtasıyla sanal gerçeklik teknolojisi de kullanımınıza sunulmaktadır. Solidworks ortamında hazırladığınız montaj datalarınızı, üzerinde herhangi bir ilave işlem yapmanıza gerek kalmadan eDrawings Professional vasıtasıyla sanal gerçeklik gözlüğüne aktarabilirsiniz.

Sanal gerçeklik teknolojisini eDrawings vasıtasıyla deneyimlemek için sadece bir sanal gerçeklik gözlüğüne ve bilgisayara ihtiyacınız vardır.

eDrawings program arayüzünde sol üst kısımda bulunan, Dosya seçeneğine tıkladığınızda açılır sekmeden VR’da Aç seçeneğine tıklıyoruz. Açılan klasör penceresinden, sanal gerçeklik ortamına aktarmak istediğimiz katı modelin konumunu belirtiyoruz. Bu basit işlemlerin ardından seçtiğiniz tasarım bilgisayarın eDrawings görüntüleme ekranına yansıtılmış olacaktır.

Sol alt kısımda açılan menünün Ortam sekmesine gelerek görüntüleme ekranındaki Gökyüzü ve Yer değişkenlerini düzenleyebilir, bunları isteğinize göre farklılaştırabilirsiniz. Tasarımınızın seçtiğiniz yerdeki boyutlandırmasını düzenleyebilmek için Yer Ölçeği kısmından dış ortamda yer alan Yer değişkeninin ölçeğini değiştirebilirsiniz. Son olarak ortamın ışık yoğunluğunu dilediğiniz şekilde ayarlayabilir, ufuk soldurma ve gölge seçeneklerini isteğinize göre değiştirdikten sonra Oynat butonuna tıklayarak artık tasarımınızı sanal gerçeklik gözlüğünüz vasıtasıyla görüntülemeye başlayabilirsiniz.

Bu işlemleri gerçekleştirebilmek için bilgisayarınızda bir de VR medya oynatıcı programa ihtiyacınız vardır. Bunun için SteamVR uygulamasını Steam üzerinden edinebilir ve kullanabilirsiniz. eDrawings ekranından Oynat butonuna tıkladığınızda SteamVR uygulaması otomatik bir şekilde başlatılacaktır.

eDrawings sanal gerçeklik ortamında görüntülediğiniz tasarımlarınızı tıpkı Solidworks’ün montaj ortamında olduğu gibi hareket ettirebilir, patlatma görünümlerini alabilir, istediğiniz bileşeni istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Tasarımı hareket ettirme işlemi için bir kontrolcüye ihtiyacınız bulunmaktadır. eDrawings ekranından Kontroller sekmesine bakacak olursanız, kontrolcünüz üzerindeki tuşların hangi işlevler için kullanılacağını görebilirsiniz.

eDrawings Professional Sanal Gerçeklik özelliğini kullanarak CAD dosyalarınızı sanal ortamda hayata geçirebilir ve bunu güçlü bir interaktif sunum aracına dönüştürebilirsiniz.

Diğer bir Sanal Gerçeklik çalışması içinde SOLIDWORKS Visualize tercih edilebilir.

Visualize ile Sanal Gerçeklik makalesi için tıklayınız. Son olarak sanal gerçeklik uygulamaları hakkında daha fazla bilgi için bizlere https://www.armadayazilim.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir