SOLIDWORKS Simulation ‘da Modelleri Statik Dengeye Getirmek

Solidworks Simulation, kendinden dengelenmiş modelleri statik dengeye getirebilmek için kullanıcıya iki özellik sunar;  Yumuşak Yay ve Atalet Rahatlaması. Kendiliğinden dengeli olan bir modelde, uygulanan yüklerin tümü dengelidir, bu da modelin herhangi bir yönde dengesiz olmasını beklemememiz anlamına gelir (veya herhangi bir yöne doğru hareket etmemelidir).

Örneğin, aşağıdaki resimde, model sıfır gerilimde orijinal oda sıcaklığından (25 santigrat derece) yüksek bir sıcaklığa maruz kalmıştır. Bu, modeldeki tek yük kaynağıdır ve bu nedenle, kendinden dengeli bir modeldir. Modelin herhangi bir yöne doğru hareket etmesi beklenmese de, modelin x, y ve z yönleriyle tam olarak sınırlı olduğundan emin olmamız gerekir. Bunun nedeni, sonlu elemanlar yönteminin, modelin doğal olarak dengelenmiş olduğu durumlarda herhangi bir hareket serbestliğini kabul etmemesidir.

Yukarıda verilen örnekte, birbirine kenetlendirilmiş iki adet malzeme sadece sıcaklık yüküne maruz bırakılarak genleşme durumu incelenmektedir. Normal şartlarda bu malzemeler kendi doğal dengeleri haricinde herhangi bir mesnetlenme işlemine tabi tutulmamaktadır. İlgili durumu sonlu elemanlara uygun olarak modelleyebilmek için Yumuşak Yay veya Atalet Rahatlaması özellikleri kullanılabilir. Bu özellikler aşağıdaki yol izlenerek tanımlanır:

Özellikler > Seçenekler > Modeli Stabilize Etmek İçin Yumuşak Yay Kullan/Atalet Rahatlaması Kullan

Yumuşak Yay: Modeldeki her bir düğüm noktasına zayıf yaylar (modelin sertliğine kıyasla sertliği önemsiz) ekleyerek uzay ile serbestlik derecesi bağlantısı kurar. Dengesiz kuvvetler bu yayları dengeye ulaşana ve model stabil olana kadar gerer. Bununla birlikte, bu seçenek yalnızca model kendiliğinden dengelendiğinde kullanılmalıdır.
Atalet Rahatlaması: Dengesiz kuvvetleri dengelemek için modele vücut yükü ivmesi uygular. Bu, sistemi dengelemiş olabilecek kısıtlamalardaki herhangi bir reaksiyon yükünü hesaba katmaz. Bu seçenek, yer çekimi, santrifüj veya bazı termal yüklerin tanımlandığı bir analizi dengelemek amacıyla kullanılmamalıdır. Bu nedenle, bu örnek için atalet yardımı kullanmıyoruz.

Bu seçeneklerin yanlış uygulanmasının, yer değiştirme ve gerilmeler için gerçekçi olmayan değerlere sebep olacağı unutulmamalıdır. SOLIDWORKS Simulation ile ilgili olarak hazırladığımız diğer makalelere de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Son olarak SOLIDWORKS Simulation ürünü hakkında daha fazla bilgi almak için bizlere https://www.armadayazilim.com/iletisim adresinden ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir