3D yazıcı ile üretilen hava aracı: SULSA

Tamamı 3 boyutlu yazıcıyla üretilmiş olan droneSULSA, testlerin ardından ilk uçuşlarını yapmaya başladı. Elbette bu uçak kullanım amacına uygun olarak üretilmiş ve ilk testleri yıl başında yapılan uçak testlerine hızla devam ediyor. Görevine başladığı Antartika’da gemiler için denizi gözlemlemek ve buz dağlarının tespitini yapmak amacıyla kullanılıyor.

sulsa

Southampton Üniversitesi tarafından geliştirilen SULSA’nın açılımı da “Southampton University Laser-Sintered Aircraft” olarak geçiyor. 3 kilogramağırlığındaki bu uçak, rehberlik ettiği gemiden bir dizüstü bilgisayar ile yönetiliyor. Uçağın amacı havalandıktan sonra gemilerin rotasındaki denizi kontrol etmek ve olası buz dağı gibi nesneleri tespit ederek gemilere güvenli bir seyrüsefer sağlamak olarak ortaya çıkıyor.

stuart_offer

2 metrelik kanat genişliğine sahip olan SULSA, toplamda 10 bin dolara yakın bir maliyetle dört ana parçadan üretiliyor. EOSINT P 760 adı verilen 3D yazıcı ile üretilen uçağın maliyeti ise dikkat çekici çünkü paylaşılan verilere göre bu rakam, bildiğimiz ve hali hazırda görevde olan deniz helikopterlerinin 1 saatlik uçuşundan daha az maliyetle üretiliyor. Bu anlamda 3 boyutlu yazıcıların düşük maliyet avantajına da vurgu yapan bu durum, ileride bu tarz teknolojilerin çok daha tercih edileceğine dair bir gösterge. SULSA’nın ilk etapta İngiliz Donanması tarafından test edildiğini de son olarak belirtelim.

Logo_Armada_Yazilim_yanyazi

Kaynak: webrazzi.com’dan alınmıştır.

Leave a Reply