Flow Simulation Gözenekli (Porous) Ortamda Egzoz Analizi #2

Gözenekli ortamda Egzoz analizi çalışmamıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Öncelikle Egzoz Analizi #1 adlı makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz. Hazırsanız İlişkili Hedef ile bir Giriş Hızı Sınır koşulu oluşturarak devam edelim. Hedefler sekmesinde “Toplam Basınç Ort” tanımlayarak unsur ağacında yer “Hedeflere” ekleme yapmış olacağız.

Sınır koşulu ve hedef artık ağaçta listelenmiştir.

Egozdan atmosfere akış sağlanması amacıyla “Statik Basınç” tanımlaması yapılacaktır.

“Engineer Data Base” içerisinden Porus malzeme tanımlaması gerçekleştirilecektir.

  • “Ad” olarak Isotropic ismi girildi.
  • “Gözeneklilik” değerini 0,5 olarak girin. Bu, gözenekli ortamın% 50’sinin katı olduğu ve diğer% 50’sinin akışkan tarafından işgal edilebileceği anlamına gelir.
  • Geçirgenlik tipini İzotropik olarak bırakacağız. Bu, gözenekli ortamın yönden bağımsız olarak aynı akış koşullarına sahip olacağı anlamına gelir.
  • Direnç formülü hesaplama modeli için iki sabit gereklidir. A için 57 gireceğiz ve B için 0 tutacağız. Bu değerler laboratuar testlerinden ilişkilendirilmiş olacaktır.


Ek Bilgi

Burada V değeri, akışkan hızı ve r değeri, akışkan yoğunluğu; A ve B değerleri sabitlerdir. V ve r hesaplanırken yalnızca A [kg/m4] ve B [kg/(sn· m3)] değerlerini belirtirsiniz.

Buna ek olarak, k değerini belirten parametreler (mevcut projedekinden) başka bir akışkanla (buna “kalibrasyon” akışkanı diyelim) belirlendiğinden bu kalibrasyon akışkanının sıfır olmayan yoğunluğunu (burada Kalibrasyon yoğunluğu (rcal). Sonuç olarak, k değeri şöyle belirlenir:

Direnç hesaplama formülü için neden hıza bağımlıdır. Farklı gözenekli ortam türleri, farklı sıvı akış özelliklerine sahip olacaktır. Bu nedenle, kullanılan Direnç hesaplama formülüne dikkat edilmelidir.

Akmaya karşı direnci karakterize etmek için gözenekli ortam üzerinde fiziksel testlerin yapılması önerilir. Bu testler genellikle gözenekli ortamın üreticisi tarafından gerçekleştirilir.

Bizim durumumuzda, ortamın akışa (veya geçirgenliğine) direnci, akışın hızına göre değişir.

Varsayılan olarak, Gözenekli ortam Akış Simülasyon Ağacı’nda görünmez. Mevcut değilse, manuel olarak eklenmelidir.

Seçtiğimiz iki gövde katı gövdeler olarak modellenmiştir. Ancak akışkan , SOLIDWORKS Flow’da katı gövdeler boyunca ilerleyemez. Bu nedenle, gövdelerin Bileşen Kontrolü içinde devre dışı bırakılması gerekir. Katı bileşenleri devre dışı bırak seçeneği, bu gövdeleri Bileşen Kontrolü içinde otomatik olarak devre dışı bırakır.

Şimdi, Porous Media tanımlanırken devre dışı bırakılan iki organın durumunu incelemek için Bileşen Kontrolüne geçeceğiz. Ayrıca analizde kukla bedeni deaktive edeceğiz.

Monolith adlı iki parçanın devre dışı bırakıldığını görebiliyoruz. Bu, gözenekli ortamı tanımladığımızda meydana geldi.

Dummy Body parçayı devre dışı bırakıcaz . Bir sonraki bölümde bu parçanın yüzlerine referans vereceğiz ancak analizde aktif olmasını istemiyoruz.

Yapacağımız bir sonraki şey, sistemdeki basıncın nasıl değiştiğini izlemek için hedefler oluşturmaktır. Oluşturacağımız hedefleri inceleyelim.

Toplam Basıncı izlemek için bir Yüzey Hedefi bulunabilmesi için burada sahte bir gövde vardır.

Bu, sıvının sistemden çıktığı çıkıştır. Toplam Basıncı izlemek için burada bir Yüzey Hedefi oluşturacağız.

Girişteki ve sahte gövdedeki basıncı izleyerek, akışkan tüp içinde hareket ederken basınç düşüşünü ölçebiliriz. Bu boru boyunca basınç düşüşünü izlemek için bir Denklem Hedefi oluşturacağız.

Gövde ve çıkış noktasındaki basıncı izleyerek, sıvı gözenekli ortamdan geçerken basınç düşüşünü ölçebiliriz. Gözenekli ortam boyunca basınç düşüşünü izlemek için bir Denklem Hedefi oluşturacağız.

Bir sonraki bölümde Hedef Tanımlama ile devam edeceğiz. İlgili makaleye geçmek için tıklayınız.

Eğer halen gözatmadıysanız diğer SOLIDWORKS Simulation hakkındaki makalelere de göz atmanızı tavsiye ederiz. Görüşmek üzere.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir