Solidworks Plastik Kalıp Tasarımı Uygulama 1

Solidworks plastik kalıp tasarımı uygulamasında, bir plastik kapı kolu çerçevesi için çalışma yapılmıştır. Adım adım işlemler takip edildiğinde, sadece komutları ezberlemek yerine uygulayarak deneyim kazanmış olacaksınız. Hazırsanız 3 seri olarak yayımladığımız çalışmaya başlayabiliriz 🙂

Öncelikle CAD modeli indirerek başlayalım. İndirmek için lütfen tıklayınız.

İndirdiğiniz CAD dosyasını Solidworks ortamında açalım. Ardından Kalıp araçları sekmesine gelerek, aşağıdaki adımları takip ediniz.

Parçanın kalıptan çıkması için 1 derecelik açı ile draft kontrolünü sağlıyoruz. Sarı ile belirtilen yüzeyler kalıptan malzemenin çıkamayacağını göstermektedir. Bu yüzeylere draft açısı verilecektir.

Draft açısı verilemeden önce parçanın kenarlarında yer alan radius kenarları silindi.Yüzey komutunda yer alan “Delete Face” komutu ile Radius’lu yüzeyler kaldırıldı.

Parçaya draft tanımlanacak yüzeylerin  seçimi yapılacaktır.

Draft açısı verildikten sonra parçada tekrardan draft analizi yapılıp parçadan kalıptan çıkarılması için draft analizi yapılacaktır ve draft yapılan yüzeylere radius açısı verildi.

Plastik parça kalıptan çıktıktan sonra soğumaya başladıktan sonra parçada küçülme meydana gelmektedir. Bu yüzden parçaya  %2 oranında parça büyütülecektir.

Parça üzerinde dişi erkek ayrımı için “Parting Line” komutu ile ayrım hattı oluşturulacaktır.

Parça üzerinde bulunan boşlukların “Shut-Off Surface” komutu ile boşlukları komutu ile kapatıldı.

Uygulamanın devamı olan “Solidworks Plastik Kalıp Tasarımı Uygulama – 2” çalışmasını atlamak için lütfen tıklayınız.

Herhangi bir adımda sorun yaşıyorsanız bizlere https://armadayazilim.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir