SOLIDWORKS Toolbox ve Delik Sihirbazı Nasıl Yapılandırılır? – 4

SOLIDWORKS Toolbox ve Delik Sihirbazı Nasıl Yapılandırılır? – 4.Bölüm

Solidworks Toolbox ve Delik sihirbazı serimizin 4. bölümüne hoş geldiniz. Bu bölümde 5. Adım: Akıllı Bağlantı Elemanlarını Yapılandır kısmını inceleyeceğiz. Akıllı Bağlantı Elemanları montajda standart olarak kabul edilen boyutlardaki deliklere, vida ve cıvata gibi bağlantı elemanlarını otomatik atar. Delikler montaj veya parça unsuru olabilir. SOLIDWORKS Toolbox; ANSI inç, metrik veya diğer standart donanımları da içeren geniş bir bağlantı elemanı kütüphanesine sahiptir.

SOLIDWORKS Toolbox ayarlarına erişim için: Başlangıç, Tüm Programlar, SOLIDWORKS 201x, SOLIDWORKS Araçları, Toolbox Ayarları 201x ya da SOLIDWORKS içinden Araçlar, Seçenekler, Sistem Seçenekleri, Delik Sihirbazı/Toolbox, Ayarla..

5. Akıllı Bağlantı Elemanlarını Yapılandır

Akıllı Bağlantı Elemanları sayfası Delik Sihirbazı veya standart olarak oluşturulan delikler tarafından kullanılan bağlantı elemanları için varsayılan veya tercih edilen ayarları yapılandırmanızı sağlar.

Washer Size (Rondela(Pul) Boyutları)

Bağlantı Elemanlarının boyutlarına bağlı olarak rondela tiplerini sınırlandırmak için 3 seçim vardır. İlk opsiyon ‘Exact Match (Tam Eşleşme)’. Bu opsiyon tüm erişilebilir rondela tiplerini bağlantı elemanının boyutuna uygun olarak sınırlar. ‘Greater than tolerance (Toleranstan daha büyük)’ opsiyonu ise belli bir tolerans dahilindeki bağlantı elemanının boyutunu karşılayan delikler için kullanılabilir türleri sınırlar. ‘Unrestricted (Sınırlandırılmamış)’ seçildiğinde ise tüm rondela tiplerini erişilebilir kılar.

Automatic fastener change (Otomatik bağlantı elemanı değişimi)

SOLIDWORKS Toolbox yeni bağlantı elemanı için varsayılanları içeriyor. Uzunluğa bağlı olarak konfigüre etmek için bir çift yol vardır. ‘Automatic fastener change (Otomatik bağlantı elemanı değişimi)’ bölümü altında ilk opsiyon ‘Change fastener length to ensure minimum thread engagement (minimum diş çekme için bağlantı elemanı uzunluğunu değiştirme)’. Bu opsiyon diş çekme gereksinimlerini karşılamanız için bağlantı elemanının uzunluğunu ayarlamanızı sağlar. Yani donanımsal yapı değiştiğinde bağlantı elemanının uzunluğunu değiştirebilirsiniz ya da tam tersi.

Eğer ‘Change fastener length to ensure minimum thread engagement’ seçeneğini aktif hale getirirseniz Vida dışındaki dişleri girebilirsiniz (Threads beyond a nut (Bir somun ötesinde dişler)). Bağlantı elemanı uzunluğu, belirtilen sayıda dişin somunun ötesine uzanacağı şekilde ayarlanacaktır.

Sonraki opsiyon ise ‘x diameter into a tapped hole (dişli delik çapı)’ bağlantı elemanının minimum boyunu delik için ayarlar. Bu rakam çapların çarpımına dayalıdır. Örnek olarak çap 4mm, yani 1.5 x 4 = 6. Bu demek oluyor ki bağlantı elemanı en az 6 mm ile saplanır.

Eğer ‘Change stack components when fastener size is changed (Bağlantı elemanları boyutu değiştiğinde bileşenleri de değiştir)’ aktif ederseniz bağlantı elemanının boyutları değiştiğinde vida ve rondela boyutları da otomatik değişir.

Fastener to use with Non-Hole Wizard holes (Delik Sihirbazı ile oluşturulmayan deliklerle bağlantı elemanlarının kullanımı)

SOLIDWORKS Toolbox standart olmayan delikler için varsayılan Akıllı Bağlantı elemanlarını seçmenizi sağlar. Yani standart olmayan bir deliğe Akıllı Bağlantı Elemanını eklemek istediğinizde burada hangisini kullanılacağını belirlemenize yardım eder. Varsayılan bir bağlantı elemanını değiştirmek için ‘Browse (…)’ butonuna tıklamak ve seçim yapmanız yeterli olacaktır.


SOLIDWORKS Toolbox ve Delik Sihirbazı Nasıl Yapılandırılır? – 1.Bölüm

SOLIDWORKS Toolbox ve Delik Sihirbazı Nasıl Yapılandırılır? – 2.Bölüm

SOLIDWORKS Toolbox ve Delik Sihirbazı Nasıl Yapılandırılır? – 3.Bölüm

SOLIDWORKS Toolbox ve Delik Sihirbazı Nasıl Yapılandırılır? – 4.Bölüm

Alıntıdır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir