SOLIDWORKS Plastics ile Çöküntü Oluşumlarından Kaçının

Plastik Enjeksiyon parçaları yüzeylerinde sıklıkla çöküntü veya aşınmalarla karşılaşabilirsiniz. Bu izler oldukça küçük olmasına rağmen dikkat çekici birşekilde bakıldığında parça yüzeyinden farklı açılardan ışığı yansıtarak görünürler parka yüzeyindeki sürekliliği bozarlar. Bu çöküntüler üretilen parçanın fiziksel sertliği, dayanıklılığı ve işlevselliğini etkilemez fakat önemli görsel ve kalite kusurları olarak ortaya çıkarlar.

blog res1

Çöküntülü Plastik Parça


Nedenler;

  • Yüksek hacimsel daralma
  • Yetersiz malzeme kompanzasyonu
  • Parçaya girişin(Gate) erkenden donması
  • Kısa ütüleme(packing) veya soğutma süresi
  • Yüksek ergime noktası veya kalıp sıcaklıkları
  • Yüksek cidar kalınlığı(özellikle feder bölgelerinde)
  • Enjeksiyon malzemesi

Çöküntülerin Çözümü

Solidworks Plastics Simulasyon yazılımı kullanılarak, tasarımcılar veya mühendisler kalıp parçalarındaki kusurları daha kalıp tasarlanmadan görüp yüksek maliyetli revizyon işlemlerini azaltabilirler.

Şimdi SolidWorks Plastics ile alışıla gelmiş bu hatalardan bazılarını nasıl düzelteceğimizi inceleyelim.

Ütüleme(Packing) Sürecini Optimize Etmek

Çöküntüleri ortadan kaldırmada en etkili yol; ütüleme(packing) basıncını optimum değerlere getirmektir. Bu yol Solidworks Plastics aracılığıyla basitce düzeltilebilir.

blog res 2

Post Proccesing Aracı – Packing Pressure

Parça Tasarımını Geliştirmek

Çöküntüler nispeten kalıp parçasının cidar kalınlığının yüksek olan bölgelerinde meydana gelir. Solidworks Plastics, Solidworks ile entegre bir şekilde çalışarak parça geometrisinde bulunan cidar kalınlığı, yükseklik, genişlik ve uzunluk gibi ölçülerde değiştirmeleri hızlı bir şekilde yapmamıza olanak sağlar. Sonuç olarak her analiz işlemi için analiz sınır şartlarını tekrardan tanımlamamıza gerek kalmaz ve bu bize büyük bir zaman kazancı sağlar.

Malzeme Enjeksiyon Konumunu Değiştirmek

Solidworks Plastics kullanıcılara birden fazla simülasyon senaryosu arasında en uygun sonuca ulaşmayı sağlar. Bu sonuca ulaşmak için giriş noktasındaki malzemenin donma süresini ve paketleme sürelerini karşılaştırabilirsiniz.

blog res3

Enjeksiyon Konumu

Yolluk Sistemi Optimizasyonu

Aile kalıplarında, tüm boşlukların aynı anda doldurulması oldukça önemlidir. Yanlış ayarlanmış yolluk sistemi; kanalların zamanından önce donmalarına neden olabilir. Solidworks Plastics kullanarak, yolluk sistemi otomatik olarak dengelenebilir ve kalıp boşluğunun dolması için gerekli süre yazılım tarafından optimize edilerek bulunabilir.

blog res4

Yolluk Dengesini Ayarlayıcı Komut

SOLIDWORKS PLASTICS

Solidworks Plastics, enjeksiyon simulasyonunu direk olarak parça tasarımcılarına kolayca ileterek, gelişmiş CAE analizine olanak sağlar. Aynı zamanda tasarım sırasında hızlı bir şekilde üretimi değerlendirmenizi sağlayarak , döküm üzerinde tekrar çalışma maliyetlerini düşürüp parça kalitesini artırır ve pazara çıkış süresini hızlandırır.

armada yazılım logo_küçük
Kaynak:cadimensions.com/blog dan çevirilmiştir

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir