Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsünü İstanbul Teknik Üniversitesi Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi üretti. Çalışmanın 2 yıl sürdüğünü kaydeden İTÜ Rektörü Prof. Dr Muhammed Şahin, İTÜ’nün trendlerin önünde gittiğini söyledi.
Türkiye’de bir ilk’e imza atan İTÜ Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi ilk elektrikli minibüsü üretti. Kent içi toplu taşımacılıkta çığır açması beklenen minibüsün tanıtımı üniversite bahçesinde düzenlenen toplantı ile yapıldı. Konu hakkında İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ile Mekatronik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ata Mugan önemli açıklamalarda bulundu.
Projenin 2 sene sürdüğünü belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, elektrikli araçların son 1 yılda trend haline geldiğine dikkat çekerek; “Biz bu çalışmaya 2 yıl önce başladık. İTÜ trendlerin önünde gidiyor. Türkiye teknoloji transfer eden değil teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmeli. Türkiye özellikle elektrikli araçlar konusunda öncü rol üstlenerek, lider olabilir” dedi.
Sırada pek çok önemli projenin olduğunu işaretini veren Prof. Dr. Şahin, İTÜ’nün sadece bu yıl Ar-Ge çalışmasına 50 milyon lira ayırdığını, 3 yılda toplam 200 milyon dolarlık Ar-Ge harcaması gerçekleştirildiğini vurguladı. Şahin, devletlerin çevre duyarlılığı ile hareket edip, çevre dostu araçların üretimini teşvik etmeleri halinde kısa bir zamanda yollarda daha çok elektrikli aracın boy göstereceğini söyledi.
KAMPÜSTEKİ RİNG SEFERLERİNDE TEST AŞAMASINI GEÇTİ
Elektrikli minibüsün yaklaşık 1 aydır kampüs içinde ring seferlerinde kullanıldığını ve test aşamasını bu seferlerde geçtiğini belirten Mekatronik Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Ata Mugan ise, projenin tasarım, imalat ve test aşamalarının tamamının İTÜ öğrencileri tarafından Maslak Kampüsü’nde yapıldığına dikkat çekti.
Önce otomobil ile başlayan şimdi ise minibüse kadar uzanan elektrikli araçların yüksek güç gerektiren araçlarda yani otobüs ve kamyonda kullanılması için pil teknolojisinde gelişmelerin olması gerektiğini ifade eden Mugan, “İlk üretilen elektrikli araçlar otomobillerdi yani küçük araçlardı. Pil teknolojisindeki gelişmelere paralel minibüs ve hafif kamyonetlerde çalışılmaya başlandı. Elektrikli motorların kamyon ve otobüslerde kullanılması için daha çok pil depolayacak pil teknolojisi gerekir” dedi. Mugan, Enerji Bakanlığı’nın Türkiye genelinde 1000 şarj istasyonu kurma projesinin gerçekleşmesi durumunda elektrikli araçların daha çabuk yaygınlaşacağını kaydetti.
Seri üretim için bazı firmalarla görüşüldüğünü belirten Prof. Dr. Mugan üniversite olarak en fazla yerli parçayı kullanarak son teknoloji ürünü olan bu sistemlerin Türkiye’de üretimini gerçekleştiriyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
ELEKTRİKLİ MİNİBÜS YAKLAŞIK 100 BİN DOLARA MAL OLDU
2 yıllık bir çalışmanın ürünü olan elektrikli minibüs yaklaşık 100 bin dolara mal oldu. 50 kw saatlik bataryalarla tam yüklü halde iken minimum 120 kilometre yol gidebilecek ve maksimum 150 kilometre hız yapabilecek olan elektrikli minibüs, 200 metrelik mesafede 10-12 saniye arasında 75 kilometre hıza ulaşabiliyor. Minibüs 20 kişilik kapasite için tasarlandı.
Minibüste kullanılan bataryaların 3000 devir dolum ömrü var. Şarj süresi ise 3-4 saat arasında değişiyor. Diğer taraftan 120 kilometrelik mesafede elektrik tüketimi maliyeti 18- 19 lira civarında ki bu dizel minibüslere göre 3’te bir oranında. Minibüs üzerinde 150 KW 650 Nm’lik su soğutmalı yüzde 96 verime sahip elektrik motoru kullanılıyor ve motordan alınan güç doğrudan diferansiyele aktarılıyor. Bu da mekanik vites kavramını tamamen ortadan kaldırıyor.
Kaynak: Haberortak