İş Dünyasında Verimlilik: Mobilite-Bilişim Teknolojileri

İş Dünyasında Verimlilik İçin Mobilite-Bilişim Teknolojileri “Hareketleniyor”

Günümüz çalışma hayatında insanların çok fazla yer değiştirmeleri ve bunu zamanı en verimli şekilde kullanarak yapmaya çalışmaları, hareket halindeyken bile iletişim kurmak, bilgiye erişmek, video izlemek, e-postalarını kontrol etmek veya doküman alıp göndermek gibi işlemlere devam etme zorunluluğu doğuruyor. Kısacası mobilite kavramını iş süreçlerine entegre etmek günümüzde zaruri kılınıyor.

Mobilite Nedir?

Mobilite kavramı bir yerden başka bir yere olan hareketi ya da bir durumdan başka bir duruma geçişi ifade eder. Mobilite sadece bireyin hareketi olmayabilir; aynı zamanda nüfusların hareketi ve sosyal hareketlilik de mobilite kavramının içindedir. İş süreçlerinin ya da eğlencenin her an her yere taşınması da günümüz yoğun iş hayatında mobilite kapsamına dahil olan boyutlardır.

Mobilite Kavramının Gelişimi

Mobilite insan yaşayışının ortaya çıkmasından itibaren var olan bir kavramdır. Teknolojinin de desteği ile mobilite, sadece ulaşım araçlarıyla değil internet ve telekomünikasyon araçları sayesinde karşılanan bir gereksinime dönüşmüştür. Hatta görüntülü konferanslar, internet tabanlı kesintisiz kaliteli ve ucuz iletişim, anlık iletişim vs. teknolojiler sunan IP santraller ile mobiliteyi sağlamada internet ve iletişim araçları ulaşım araçlarının yerini almaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde kişiler hareket halindeyken bile iletişim kurmakta, bilgiye erişmekte, video izlemekte, e-postalarını kontrol etmekte veya doküman alıp göndermektedir.
Mobiliteyi desteklemekte önemli bir paya sahip olan tablet bilgisayar ve akıllı telefonların satış rakamları her yıl katlanarak artmaktadır. Canalys’in açıkladığı rakamlara göre 2011 yılı içerisinde global pazarda 488 milyon akıllı telefon satılmasına karşılık satılan bilgisayar sayısı 415 milyondur. 2011 yılı boyunca 63.2 milyon adet satılan tabletlerin bir önceki yıla göre satış artışı ise %274 gibi önemli bir orandadır. Türkiye’de ise akıllı telefon pazar payı 2010 yılında %15 civarındayken bu oran 2011 yılında %24’e yükselmiştir. 2011 yılında toplam cep telefonu satışlarının 13 milyona ulaştığı düşünüldüğünde, akıllı telefonların satış adetleri küçümsenmemelidir. Türkiye’deki tablet pazarına baktığımızda ise, 2010 yılında 4.400 adet olan tablet satışının 2011 yılında 32 kat artarak 127.000 adete yükseldiği görülmektedir.

Mobilitenin Yararları

İşgücü verimliliği:

Çalışanların bir karar almak, satış gerçekleştirmek veya bir onay almak için işyerlerinde sabit kalma gerekliliği verimli olmalarını engeller. IP tabanlı çağrı merkezi çözümleriyle mobil çalışma prensipleri, zaman tasarrufu sağlayan ve çalışan verimliliğini arttıran daha rekabetçi organizasyonlar planlamaya yardımcı olur. Dahası mobil çalışma yöntemi ile özellikle bireysel performansın önem kazandığı işlerde daha yüksek verimlilik elde edilebilir ve hem çalışan hem yönetici ve müşteri memnuniyeti arttırılabilir.

Çalışanlar arasındaki işbirliğinin önemli miktarda iyileştirilmesi, kurumsal duyarlılık ve çeviklik:

Çalışanlarını mobil cihazlarla destekleyen işletmelerde çalışanlar kritik iş verilerine daha hızlı erişebilirler ve aralarındaki işbirliği daha yüksek olur. IP PBXlerin sunduğu tümleşik çözümlerle siparişlere, araştırmalara ve şikayetlere cevap verme süresi kısaltılabilir ve bu sayede operasyonel hız ve iş akışlarındaki uyum arttırılabilir.

Veri doğruluğu:

Veri iletişiminin oldukça önemli ve iş yapış yöntemleri nedeniyle yoğun olduğu günümüzde mobilite, iletişim problemlerini en aza indirmeyi başarmaktadır. Konuşmaları otomatik kaydeden IP telefon santralleriyle mobil verilerin anlık olarak toplanması ile analiz edilmesi sonucunda veri güvenirliliğinin ve doğruluğunun iyileştirilmesi sağlanabilir.

Müşteriye yakınlık:

İnsanlara ve ekipmanlara istenildiği zaman erişebilme kapasitesi, müşterilerle ilişkilerde kişiselleştirme ve hız kazandırabilir. Ayrıca çalışanların verimli olması, müşteri memnuniyetine yansıyacak, bu da toplamda karlı bir geri dönüş, müşteri güveni ve sadakati sağlayacaktır.

Daha esnek çalışma saatleri, daha yüksek oranda çalışan memnuniyeti:

İşletmeler ve mobil kullanıcılar, ofislerinde sahip oldukları çalışma olanaklarını evlerine ve ofis dışına da taşımak istemektedir. Yapılan araştırmalara göre; mobil çalışmanın kullanıldığı işletmelerin %61’inde daha yüksek çalışan memnuniyeti görülmektedir.

Bilgi paylaşımının iyileştirilmesi sonucu artan yenilikler:

Gecikmelerde azalma, elde edildiği noktada bilgi girişi ve bilgi girildiği anda geçerlilik kontrolü ile azaltılmış hata oranları mobil teknolojilerin faydalarından bazılarıdır.
Mobil üretkenlik hakkında GIST tarafından yapılan araştırma sonucunda ise aşağıdaki veriler dikkat çekiyor.

  • Ofis dışında çalışma. Her 5 kişiden 3’ü üretken olmak için ofiste çalışmalarına artık gerek kalmadığını söylüyor.
  • Dünya çapında mobil çalışma.
  • Çalışanların %32’si olağan bir iş gününde birden fazla mobil cihaz kullanıyor.
Mobil Verimlilik Sağlama:

Yapılan araştırmaya göre şirketlerin IT müdürlerinin %87’si çalışanlarına cep telefonu verildiğini, faturasının ödendiğini belirtiyor.

BYOD:

Çalışanların %50’sinden fazlasının, iPhone, Android telefon ve iPad gibi kişisel cihazlarını kullandığı ve internet erişimi için kendilerinin ödeme yaptığını belirtiyor.

Mobil E-posta kullanımının yükselişi:

Kullanıcıların web temelli e-posta erişiminde %6 düşüş gerçekleşirken, mobil kullanımda ise %36 artış meydana gelmiş! Mobil kullanıcıların %78’i e-postalarına akıllı telefonlar üzerinden erişirken %30’u başka telefonlardan erişiyor.

Tablet Kullanımı:

2011 yılında 65 milyondan fazla tablet satışının gerçekleştiği, mobil çalışanların %65’inin tablet kullandığı, %27’sinin de bu tabletleri iş için kullandığı ve tablet kullanıcılarının daha çok 22-34 yaş aralığında olduğu belirtiliyor.

Mobilite ve Tümleşik İletişim

Tümleşik İletişim; ses, görüntü, konferans, durum bilgisi, anlık mesaj, sesli mesaj, faks, e-posta ve mobilitenin bir araya gelmesini ifade ediyor. Tümleşik İletişim sayesinde çalışanlar kendi aralarında, müşterilerle ve tedarikçilerle en verimli yöntemle iletişim kurabiliyor ve iş süreçlerini optimize edebiliyor.
Mobilite ve tümleşik iletişim arasında birbirini destekleyen ve koparılamayacak bir ilişki bulunuyor. Mobilite, tümleşik iletişimin verimli kullanılmasını sağlayacak olanaklar sunarken tümleşik iletişim de mobilitenin yaygınlaşmasına ve gelişmesine katkı sağlıyor. Mobilite sayesinde çalışanlar bulundukları her yerden iletişime geçebildikleri için mekana bağlı kalmaları engelleniyor.
Çalışanlar ofis dışındayken bile ofis masasına gelen çağrıları cevaplayabiliyor, maillerine ulaşabiliyor ve bilgi paylaşabiliyor. Tümleşik iletişim sistemleri de yazılımları ve sunduğu uygulamalarla mobilitenin bu gereklerini gerçekleştirmeyi kolaylaştırıyor.
Kaynak: Makalemarketi armada yazılım logo_küçük

Leave a Reply