Solidworks Sac Levhada K Faktörü, Büküm İzni ve Büküm Tablosu Ekleme

Solidworks sheet metal tasarımları yapıldığı zaman tasarımcılar tarafından karşılan en büyük sorunların başında k faktör, büküm izni ve büküm kesintisi gibi kavramların tam olarak bilinmemesidir. Bu teknik bültende bu kavramlar anlatılacaktır.

K Faktörü

Sac levha parçasının kalınlığına göre nötr levhanın konumunu temsil eden bir orandır. Sac levha büküldükten sonra merkez çizgisinde (Centerline)  kayma meydana gelir ve Nötr eksen oluşur. K faktör malzemenin et kalığının Nötr ekseni arasındaki orandır. K faktör 1’den büyük olamaz.

K faktör olarak 0,35 tanımlaması yapıyoruz. Denklem kısmında ise malzemenin et kalınlığı ile K faktör ile çarpma işlemini gerçekleştiriyoruz.

Açılımda ki değişimi görmek için alt kısma bir dikdörtgen oluşturup referans ilişkisi veriyoruz.

Eğimli profilde Bend Allows (Büküm izni) için ölçülendirme ve formül tanımlaması yapılarak iki ölçüm arasında eşitleme yapılacaktır.

Mevcutta K faktörü 0,35 eğimli profilden katı model oluşturup sheet metal çevrilecektir. Bunun için büküm ekle komutu seçilecektir. Oluşturulan sheet metal için k faktör 0,75 olarak verildi.

Tezgâhın K faktörü 0,35 fakat tasarım için K faktör 0,75 olarak tasarım yapmış bulunmaktayız. İlgili sacın açılımı yapıldığında parça olması gerekenden büyüktür. Tasarım için K faktörünü tezgâh aynı yapmalıyız. Bu durumda sac açılımı aynı olacaktır.

K faktörü kendiniz hesaplamak isterseniz abkant tezgahında kendi büktüğünüz sac üzerinde solidwork çizerek doğrulmasını yapabilirsiniz.

Solidworks Sac Levhada Büküm İzni

Büküm izni  (Bend Allows)  Sheet metal tasarım üzerinde  büküm izni olarak geçmektedir. Büküm izni   malzemenin kalınlığına, sacın alındığı üreticiye ve tezgâha bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Büküm izni (Bend Allows) hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanabiliriz. Eğer tezgâhın K faktörünü biliyorsanız Büküm izni (Bend Allows) hesaplayabilirsiniz.

Büküm kesintisi (Bend Deduction) olarak hesaplanması durumunda açılım hesabı aşağıdaki şekilde hesaplanmalıdır. Büküm Radiusundaki sivri köşeyi baz alarak açılım hesaplanır dıştan dışa ölçüm yapılır.

Saç alım boyunu Büküm kesintisi (Bend Deduction) ve Büküm izni (Bend Allows) eşitleyebiliriz.

Solidworks Sac Levhada Büküm Tablosu Ekleme

Üretici firmadan alınan sacla birlikte birlikte bir büküm tablosu da gelmektedir. Bu Solidworks içerisinde makro olarak bulunmaktadır. Bu makroyu istediğimiz biçimde düzeltebiliriz.

İlgili makroda dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri oluşturulan makro İngilizce olması sebebiyle Solidworks kullanım dili de İngilizce olmalıdır. Solidworks Türkçe kullanılması durumunda tablo tanımlanırken hata verebilir.

Makronun tanımlanacağı dosya konumu Solidworks dosya konumlarında tanımlı olmalıdır.

Oluşturduğumuz tabloyu tasarıma aktarıp çizim yapabiliriz.

Armadaworks ürümüzü inceleyerek, yapmış olduğunuz Sheet metal tasarımlarının kalınlıklarına göre dxf ve teknik resimlerini toplu bir şekilde alabilirsiniz. Solidworks hakkında derlediğimiz diğer makaleler için tıklayınız.

Son olarak Solidworks hakkında daha fazla bilgi için bizlere https://www.armadayazilim.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir