U-M Güneş Enerjisi Takımı, SOLIDWORKS ile güneş enerjisiyle çalışan bir aracın ağırlığını yaklaşık 100 kilo azaltarak, aerodinamiğini %30 gibi büyük bir oranda geliştirmeyi başardı. SOLIDWORKS’le tasarlanan araç Avustralya’daki 3 bin kilometrelik parkurda yapılan World Sollar Challenge (2012) yarışmasında üçüncü gelerek önemli bir teknolojik üstünlüğe imza attı.
Güneş enerjisiyle çalışan araçların ilk tasarımı ve bu araçlar için düzenlenen ilk yarışmaların üzerinden 30 yılı aşkın süre geçti. Bu süre içinde dünyanın önde gelen tasarımcı ve mühendislerine esin kaynağı olan SOLIDWORKS yazılımı, Avustralya’da düzenlenenWorld Sollar Challenge isimli “güneş enerjili araç tasarımı yarışması” için özel bir araç tasarlayan ABD Michigan Üniversitesi Güneş Enerjisi Takımı (U-M)’na büyük bir başarı kazandırdı.
Aracın yarıştaki başarısı, tasarımındaki zekice fikirlerden kaynaklanıyor. U-M Takımı güneş enerjisiyle çalışan aracın tasarımında karşılaştığı birçok sorunu SOLIDWORKS yazılımı sayesinde çok rahat aşabildi. Aracın kaportasındaki bazı mekanik parçaların son derece küçük ve hafif olması gerekiyordu. SOLIDWORKS 3D CAD yazılımı tüm araç bileşenlerini modelleyerek en büyük yer tasarrufunu sağlamak üzere her parça için tasarımı, mümkün olabilecek en küçük boyutlarda gerçekleştirdi. SOLIDWORKS’ün sihirli dokunuşlarıyla güneş enerjisiyle çalışan aracın toplam ağırlığı yaklaşık 100 kilo kadar hafifledi.
Aracın ağırlığının yanı sıra gövdesinde yapılan aerodinamik geliştirmeler de hızını etkileyen karşıt güçlere olan yol direncini yüzde 30 oranında azalttı. U-M Solar Direktörü Chris Hilger, yapılan bu iyileştirmelerin aracın hız ve manevra yeteneğine büyük katkısı olduğunu söyledi.
U-M Güneş Aracı Takımı’na bazı yenilikleri uygulama fırsatı da veren SOLIDWORKS, ısı modellemesi sayesinde ekibin akünün aşırı enerji yüklenmesini daha rahat kontrol etmesine imkan tanıdı. U-M Takımı, aracın tasarımına eklenen bu önemli avantajı, SOLIDWORKS Simulation’ın sunduğu ideal ısı yönetim çözümleri sayesinde elde etti. Böylece geçen yıldan farklı olarak takım artık başkalarının tasarımı olan aküleri kullanmaktansa kendi çizimleri olan aküleri kullanarak büyük bir avantaj sağladı. U-M Solar Car Team, güneş enerjisiyle çalışan hafif ve hızlı bir araç üretmenin mutluluğunu yaşadı.
Kaynak: elektrilport.com
Güzel bir yazı olmuş. Emeği geçenlerin ellerine sağlık.
Teşekkür ederiz Oğuz Bey