SOLIDWORKS Toolbox Bileşeni Düzenlemek ve Farklı Kaydetmek

Bir toolbox datası üzerinde düzenleme yaparak değiştirmek ve bunu montajlarınız içerisinde kullanmak mı istiyorsunuz? Toolbox datanızı revize ettiniz ve farklı kaydet diyerek yeni parçanızı oluşturdunuz. Oluşturduğunuz yeni parçanın montaj içerisindeki ilişkilendirmelerinizi verdiniz, tüm işlemleri yapıp Solidworks’ü bir kez kapat aç yaptığınızda değiştirmiş ve revize ettiğiniz toolbox datasını eski haliyle ve referansı yine Toolbox’a bağlı olacak şekilde geldiğini görebilirsiniz.

Parça referansını yeniden düzenleyip oluşturduğunuz yeni parçayı tanıtsanız bile Solidworks’ü kapat- aç işlemini yenilediğinizde montaja eklemiş olduğunuz datanın yine eski haline döndüğünü görebilirsiniz.  

Örneğin konveyör dişli toolbox parçasına bos-extrude1 işlemini ekliyoruz ve ana parça ismi ile yeniden kayıt ediyoruz.  

Montaj oluşturup parçayı içerisine çektiğimizde revize etmiş olduğumuz şekilde geldiğini görebiliyorsunuz. Montaj unsur ağacına bakıldığında Boss-extrude1 işleminin de ağaçta olduğunu görebiliyorsunuz.  

Şimdi montajı kaydedip kapatıyoruz ve Solidworks’ü yeniden başlatıyoruz. Montajımızı tekrar açtığımızda Toolbox bileşen parçamızın bozulduğunu ve oluşturmuş olduğumuz extrude parçamızın artık olmadığını görebiliyorsunuz.  

Bu durumun nedeni sistem seçenekleri – delik sihirbazı/toolbox ayarlarında bu klasörü toolbox bileşenleri için varsayılan arama konumu yap kısmının tikli durumda olmasıdır. Bu kısım aktif olduğunda varsayılan dosya konumu olarak ana toolbox dosya yolunu gördüğünden bileşeni kaydettiğiniz yeni konumu referans olarak almıyor. Bu da parçayı geri alırken referans bozulmasına neden oluyor. Buradaki işareti kaldırıp montajlarınızı kontrol ettiğinizde artık bir referans sorunu olmadığını görebilirsiniz.  

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir