SOLIDWORKS Simulation ile Punta Kaynağı Analizi -2

SOLIDWORKS Simulation ile Punta Kaynağı Analizi makalemizin ilk bölümünde, punta kaynağının çap değerini girerek kaynak bağlantımızı tanımlamıştık. Bu makaleye devam etmeden önce ilk bölümü dikkatle incelemenizi tavsiye ederiz. Şimdi hazırsanız kaldığımız yerden devam edelim.

Biz bu modelimizde kaynak ile bağlanmış olan bu iki sac parçamızın bir kenarını sabit kabul ediyoruz ve diğer zıt kenarından da yük uygulayarak kaynak üzerinde bir stres oluşturabileceğimiz bir senaryoyu analiz etmeye çalışacağız.

Sizlerde bu yöntemi öğrendikten sonra aklınızdaki projeler için ya da imal ettiğiniz ürünler için farklı senaryolar oluşturarak SW Simulation ailesiyle kolaylıkla analizlerinizi gerçekleştirebileceksiniz.

Fikstür olarak Sabit Geometri fikstür türünü tanımlayarak modelimizin bu kenarında hem eksenel hem de radyal tüm hareketlerini kısıtlıyoruz.

Sabitlediğimiz modelimizin zıt kenarına aşağı yönde 10 N’luk kuvvet tanımlayacağız. Bunun için Harici Yüklerden Kuvvet komutuna giriyoruz. Burada program bizden kuvvettin uygulanacağı yüzeyi tanımlamamızı istemektedir. Şayet uygulama tipi olarak yüzeye dik seçersek adından da anladığımız üzere seçtiğimizi yüzeye dik uygulayacaktır.

Ancak biz burada aşağı yönde bir kuvvet uygulatmak istediğimiz için seçili yön seçeneğini aktifleştirerek kuvvetimizin yönünü istediğimiz aşağı yöne döndürüyoruz. Sizlerde analizlerinizde kuvvet yönü tayin ederken bu komutlarla kolayca kuvvetlerinizi tanımlayabilirsiniz.

Adım adım analizimizin sonuna yaklaşırken hangi tür analiz yaparsanız yapın önemini hiç kaybetmeyen, analizin temel taşlarından olan mesh oluşturmaya gelmiş bulunuyoruz. Unutmayalım ki bir analizin tutarlılığını ve kalitesini doğrudan etkileyen mesh, dikkat edilmesi ve oluştururken iyi tayin edilmesi gereken bir husustur.

Bu analizimizde modelimiz silindirik parçalar veya karışık bir geometriye sahip olmadığı için mesh parametrelerinden Standarttı modelimize tanımlıyoruz.

Analizimiz için bütün gerekli parametreleri tamamlamış bulunuyoruz. Analizimizi yürütmek için yukarıda bulunan unsur listesinden “Bu Etüdü Yürüt” komutuna tıklayarak analizimizi yürütebiliriz.

Analizimiz tamamlandıktan sonra soldaki unsur ağacında Sonuçlar unsuru altında analiz sonucunda elde edilen stres, sehim (yer değiştirme), gerinim ve özellikle analizimiz kaynak içerdiği için kaynak noktalarındaki tepki kuvvetlerini rahatlıkla görebiliyoruz.

Bu kuvvetleri görebilmek için sonuçlara sağ tıklayarak Bağlantı elemanı kuvvetini listele komutunu seçiyoruz. Açılan pencerede seçim kısmında tüm bağlantı elemanları sekmesinden istediğimiz her bir kaynak noktasının ayrı ayrı tepki kuvvetini veya mukavemetini inceleyebiliriz.

Tepki kuvvetlerine ve diğer sonuçlara bakarak diyebiliriz ki punta kaynağı ile oluşturduğumuz birleştirme işlemimiz, uyguladığımız şartlar ve yük neticesinde güvenilir ve kullanılabilirdir.

Yazımızı sonlandırmadan önce söylemek isterim ki birçok analiz projelerinizi SOLIDWORKS Simulation ile en efektif şekilde hayata geçirebilirsiniz. SOLIDWORKS hakkında, bu ve bunun gibi birçok içerik için bloğumuzu takip edebilirsiniz.

Leave a Reply