SOLIDWORKS Denklemlere IF Döngüsü Ekleme

SOLIDWORKS ‘de denklemleri kullanarak, matematiksel olarak çizimler arasında bağlantılar kurulabilir. Böylece bir model üzerinden, farklı ölçülerde modeller elde edilebilir. Sizler için hazırladığımız bu makalede, denklem kurulmasını detaylandırarak if döngüsünden bahsediyoruz.

Çizim ekranında denklem eklemek için Araçlar > Denklemler öğesine tıklayın.  Hemen makalenin girişinde de bahsettiğimiz üzere, Solidworks ortamında birbirine ilişkili ölçüler verebilirsiniz. Bunu Solidworks Denklemleri kullanarak yapıyoruz. Ayrıca, bir model ölçümlendirmesi belirtirken Visual Basic If fonksiyonunu kullanabilirsiniz.Bu fonksiyon, ifadenin değerlendirilmesine bağlı olarak iki değerden birini getirir. Bunun için çizim ortamına basit bir dikdörtgen çiziniz ve ölçülendiriniz.

Araçlar> Denklemler kısmında denklemlere giriniz. Kaşınıza böyle boş bir denklem tablosu çıkacaktır.

En ölçüsünü girdikten sonra Değer/Denklem bölümünden  Fonksiyonlar> if() seçiniz.

Parantezin içine Global Değişkenler>En seçiniz ve devamına şu ifadeyi yazınız.

“En”>100,50,30 ve enter tuşuna basınız. Tamam ile onaylayıp çıkın.

Çizime girip akıllı ölçülendirme yapılmış ölçülere çift tıklayıp karşınıza çıkan ifadeyi siliniz. = yazıp Global değişkenleri seçip En ile ilişkilendirin ve onaylayın. Tekrardan aynı ifadeyi boy için de tekrarlayın.

Görüldüğü üzere İf döngüsünde En 100 den daha büyükse Boy 50 olacak fakat 100 den küçükse Boy 30 olacaktır.

İşlem bu kadar. Armada Blog ‘da SOLIDWORKS hakkında merak ettiğiniz, tasarım deneyiminizi daha da ileri seviyeye taşıyacak makalelere yer veriyoruz. Eğer halen inceleme fırsatı bulmadıysanız, bir göz atmanızı tavsiye ederiz 🙂 Aklınıza takılan bütün sorular için bizlere https://www.armadayazilim.com/iletisim adresinden ulaşabilirsiniz. Saygılarımızla.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir