CNC kontrol ünitesi Mitsubishi, Fanuc ve Fanuc tabanlı çalışan tezgahlar varsa, G0 hareketlerinde senkronizasyon parametrelerinin açık olması önemli bir konuyu oluşturuyor. Öncelikle konunun daha net anlaşılması adına Senkronizasyon nedir? Tezgah makine üzerindeki etkileri nelerdir? kısaca bahsedelim.
Senkronizasyon eş zamanlama veya eşleme, yani eş güdümlü çalışan parçalı sistemlerin zamanlamalarının eşleştirilmiş olduğunu ifade eder. Birimleri, bu şekilde çalışan sistemler senkronize veya eşzamanlı olarak tabir edilir. Kısaca tabir etmek gerekirse örneğin X Y parametrelerinin aynı anda hareket etmesidir. Peki cnc makinanızda Senkronizasyon özelliği var mı? bunu nasıl anlayacağız.
CNC Makinanızın Senkronize özelliği var mı? Var ise Parametreleri açık mı?
1- Öncelikli olarak X Y Z kısmını tablanın orta merkezine sıfırınızı alınız. (Örnek G54 olabilir.)
2- Sonrasında merkezden uzak bir bölgeye X Y değerlerini kaçırınız. Yani farklı bir konuma alınız. Havada Z ekseni risk taşımayacak bir bölgesine manuel olarak getiriniz.
3- Makine üzerinde MDI kısmına G0 G54 X0 Y0 yazarak eksenlerin hareketini gözlemleyiniz. Eş zamanlı aynı anda gidiyorsa makinanız senkronize demektir. Fakat makinanız önce X ekseni sonra Y ekseni ayrı ayrı gidiyor ise senkronize değil demektir.
Makinenizin senkronize özelliği var ise tezgahçı firma ile iletişime geçerek açtırmanız mümkündür.
Senkronize olmayan Makinelerde ne yapmalıyız?
Tezgahınızın senkronize özelliği yok ise hyperMILL de takım yolu oluştururken // Parameters // Retract mode // kısmından // Clearance distance // kısa yoldan takım yolu geçişleri demek yerine // Clearance plane // dememiz gerekmektedir. Yani takım yolu geçişlerinde güvenli noktaya kalk her seferinde demeliyiz.
Aksi takdirde senkronize olmayan makinanızda takım yolu geçişlerinde binmeler, model üzerinde dalmalar ile karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır.
hyperMILL hakkında merak ettikleriniz ve daha fazla detay için bizlere https://www.armadayazilim.com/iletisim adresinden ulaşabilirsiniz. Son olarak hyperMILL ve CAD/CAM hakkındaki diğer makalelerimizi de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Görüşmek üzere.