DİKKAT: SOLIDWORKS Kullanılabilir Sistem Belleği Düşük

DİKKAT: SOLIDWORKS Kullanılabilir Sistem Belleği Düşük

Bu blog yazısı SOLIDWORKS ile çalışırken bu mesaj tarafından rahatsız edilen kişiler için yazılmıştır.
Görev Yöneticisini kontrol ettiğinizde hala %50’ye yakın bir RAM kapasitesinin boş olduğunu görüyorsunuzdur. Çoğu zaman kişiler bu mesajı göz ardı edip çalışmaya devam ediyorlar. Ancak eğer bu mesaj “Kullanılabilir sistem belleği düşük” uyarısına dönüşüyorsa yazılımın kapanma riski ile karşı karşıyayız demektir.
Bu makalede bu mesajın görünmesini ve mümkünse yetersiz bellekten dolayı yazılımın kapanmasını engellemek için birkaç yardımcı öneri sunacağız. SOLIDWORKS Kaynak Monitörü bu yetersiz belleğin/kaynağın sebeplerini tam olarak belirtmez. Buna sebep GDI nesneleri, RAM veya VRAM olabilir.

1-GDI nesne Limiti
GDI nesneleri, grafik objelerin görüntülenmesinden ve monitör ya da yazıcıdan çıktı alınmasından sorumlu MS Windows’un çekirdek bileşenleridir.
Açtığımız tüm pencere veya uygulamalar GDI nesnelerini kullanırlar. Çok fazla nesne aynı anda kullanıldığında uygulama tepki vermemeye başlar ve bu sorun meydana gelir. Ayrıca sistem kaynağının azalmasına yol açar.  Windows 8 ve sonrası için tüm sistemde GDI nesneleri en fazla 65536 değeri ile sınırlandırılmıştır; tek bir proses için ise bu sınırlama 16384 GDI nesnesidir.
Tek bir proses için Windows varsayılan üst limit olarak 10000 GDI nesnesi belirlemiştir. Eğer uygulamanız 10000 değerini aşıyorsa muhtemelen o proses durdurulacaktır.
SOLIDWORKS 10000 değer sınırından fazlasına ihtiyaç duymamalıdır. Eğer aşağıda belirtilen gözlemleme yoluyla SOLIDWORKS’un 10000 GDI nesnesi limitini aştığını görürseniz yardım ve raporlama için sağlayıcı firmanız ile iletişime geçiniz.
Aşağıdaki yöntem ile yukarıda bahsettiğimiz gözlemlemeyi yapabilirsiniz.

  1. Görev yöneticisini açıyoruz (Başlangıç çubuğuna sağ tık > görev yöneticisi veya CTRL+ALT+DEL tuşlarına aynı anda basıyoruz.)
  2. Pencerenin alt tarafındaki Diğer Ayrıntı’ya ve sonrasında üst taraftaki Ayrıntılar sekmesine tıklıyoruz
  3. PID sütununa sağ tıklıyoruz ve Sütunları Seç ile devam ediyoruz
  4. Kaydırma çubuğunu aşağıya kaydırıp ‘GDI nesneleri’ satırındaki kutucuğa tıklayarak aktif ediyoruz ve Tamam ile bitiriyoruz.


Önerilen çözüm
Çözüm Windows Kayıt Defteri’nde değişiklik içeriyor.
Dikkat! Kayıt defteri değişiklikleri işletim sistemini tekrar yüklemeyi gerektirebilen ciddi problemlere yol açabilir. Kayıt defterindeki değişikliklerin sorunu çözeceğinden emin olamayız. Bu çözümlerin kullanımından oluşabilecek sorunlar tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.
Daha önce bahsettiğimiz gibi tek proses için varsayılan GDI nesne limiti 10000’dir. Ancak izin verilen en fazla değer 16384’tür. Kayıt defterindeki bu değeri yükseltmek herhangi bir uygulama için daha fazla boş alan yaratır.

  • ÿ + R tuşlarına aynı anda basıp çıkan pencerede ‘regedit’ yazıyoruz ve Tamam’a tıklıyoruz.
  • Kayıt girdisine: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\GDIProcessHandleQuota yolu ile ulaşıyoruz.
  • Pencerenin sağ tarafında bulunan ‘GDIProcessHandleQuota’ ismine sağ tıklayıp Değiştir’e tıklıyoruz
  • Çıkan pencerede 10000 yazan değeri 16384 ile değiştiriyoruz ve sonrasında ‘Ondalık’ aktif edip Tamam’a tıklıyoruz


SANAL BELLEK
Yetersiz sistem belleği sorununun bir diğer büyük sebebi Sanal Bellek’ten kaynaklanıyor olabilir.
Sanal Bellek ya da diğer adıyla Disk Belleği Dosyası, RAM ve sabit disk sürücüsünün bellek kombinasyonudur. Fiziksel RAM yetersiz kaldığında Windows dosyaları geçici olarak Sanal Bellekte depolar ve fiziksel RAM boşaldığında geri aktarır.
Varsayılan olarak sanal bellek Windows tarafından yönetilir. Özgün Boyut ise sanal belleğin boyutunu değiştirmenizi sağlar. Genel olarak Sanal Belleğin boyutu makinede mevcut fiziksel RAM’in en fazla iki katı olabilir.
Sanal belleğinin boyutunun ayarlanması

  • Bilgisayarım penceresi > Özellikler > Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş sekmesi
  • Performans > Ayarlar > Gelişmiş
  • Sanal Bellek > Değiştir
  • ‘Tüm sürücülerde disk belleği…’ yanındaki kutucuk işaretini kaldırıyoruz.
  • Alt tarafta Özel Boyut butonunu aktifleştiriyoruz.
  • Başlangıç ve En Büyük Boyut değerlerini bilgisayarın RAM miktarının en fazla 2 katını giriyoruz sonrasında ‘Ayarla’ ile girdilerimizi aktifleştiriyoruz.
  • Tamam’a tıklayıp çıkıyoruz ve bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.


 

Leave a Reply