2014 yılı genelinde aşağı yönlü trendini koruyan demir cevheri fiyatları dün yaşadığı sert düşüş sonrası 62 % tenör için 66.5 $/mt seviyesine kadar geriledi .2009 haziran ayından beri fiyatlar hiç bu noktaya kadar zayıflamamıştı. 2014 yılını 133$/mt seviyesinde açan demir cevheri fiyatları şu anki mevcut fiyat bandı ile kıyaslandığında bir yıl içinde tam olarak %50 değer kaybettiği görülmektedir. Kaybedilen bu değerdeki en büyük etkenler büyük cevher üreticilerinin yaptıkları yatırımlar sonrası global piyasalarda oluşan arz fazlalığı ve Çin ekonomisindeki kötü gidişat ile iç piyasadaki demir cevheri talebinin beklentilerin aksi yönünde düşmesidir.
2014 yılını fiyat trendi olarak pek de parlak geçirmeyen demir cevheri içi; 2015 yılına ait yapılan tahminler fiyatların ağırlıklı olarak gevşemeye devam edeceği şeklindedir. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de 2014 yılı genel olarak finansal daralmalara sahne olmuş ve iç piyasadaki alım gücü bir hayli düşmüştü. Bu durum demir cevheri fiyatlarının aşağı yönlü seyrine de yansırken,2015 yılı Çin ekonomisi için şimdiden çok umut vaat eder gözükmüyor. Öyle ki, Çin için 2015 yılı büyüme hedeflerinin düşürülmesi ile ilgili bir konunun gündemde olduğu ve bu seneki hedef olan 7.5’in altında bir rakam belirlenebileceği konuşulmaktadır. Bu durum cevher fiyatları üzerindeki baskının devam edeceğinin göstergesidir.
Bir diğer etken olan demir cevheri arz fazlalığı için ise farklı senaryolar söz konusudur.Faaliyete geçirilmesi planlanan demir cevherine ait bir çok maden projesinin, fiyatların bu denli güç kaybetmesinden ötürü 2014 yılının ikinci yarısı itibari ile iptal edildiği ve ya askıya alındığı belirtilirken; bunun anlamı yüksek miktarda bir cevher arz fazlalığının önümüzdeki dönem için ortadan kalktığı anlamına gelmektedir. Öte yandan, tonaj ve maliyet avantajına sahip olan Vale,Rio Tinto,BHP Billiton gibi büyük cevher üreticileri ise tam tersine yapmış oldukları yatırımlara 2015 yılında da devam edecekleri sinyallerini vermektedirler. Bu durum rekabet şansı daha az olan cevher üreticilerini piyasadan çekilmeye zorlamaya da devam edecek gibi gözükmektedir.
Bir diğer konu ise Çin hükümeti 2014 yılı genelinde çevrenin korunması üzerinde oldukça durmuştu. Öyle ki kasım ayında gerçekleşen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) Zirvesine Çin-Pekin ev sahipliği yapmış ve bu sebeple hava kirliliğini önlemek için bazı fabrikalar üretimlerini durdurmuşlardı.2015 yılında Çin hükümetinin bu konuda daha sıkı önlemler alabileceği bu durumun günden güne artan çelik üretimine de yansıyabileceği düşünülüyor. Ayrıca Avustralya hükümetinin, fiyatlardaki sert düşüşler sebebi ile zarar gören küçük çaplı cevher üreticilerini korumak için bazı önlemler almayı planladığı konuşulmaktadır.Alınabilecek önlemlere dair farklı seçenekler olduğu ve hükümetin bu seçenekleri cevher üreticilerinin de görüşlerini alarak tek tek değerlendirdiği aktarılmakta.
Demir Cevheri Piyasalarını Nasıl Bir 2015 Yılı Bekliyor ?
Kaynak: SteelOrbis