Hızlı Prototipleme

Hızlı prototipleme nedir?

Hızlı prototipleme, bilgisayarda hazırlanan SOLIDWORKS üç boyutlu gibi CAD çizimlerinden direk olarak elle tutulur fiziksel modeller elde etmemizi sağlayan teknolojidir. Hızlı prototipleme cihazları vasıtasıyla bilgisayarda çizimi yapılmış her türlü ürünün birebir modelini saatler içerisinde elde etme imkanı doğmuştur.Hızlı prototipleme cihazları kendi içerisinde farklılıklar göstermekle beraber prensipleri aynıdır. Bu yöntemde fiziksel modeller tabandan başlayarak katman katman yüzeylerin üst üste eklenmesiyle oluşturulur.

 Hızlı Prototipleme ile üretilen parçalar nerelerde kullanılırlar?

  • Ürünün görsel kontrolü yapılır ve olası form hatalarını gözlemlenebilir.
  • Birden fazla komponent içeren ürünlerin birbirlerine geçme detayları ve parçaların uyumu kontrol edilebilir.
  • Mekanizmaların çalışabilirliği test edilebilir.
  • Çok parçalı bir montaj parçası tek seferde üretilip çalıştırılabilir.
  • Prototip modelleri kalıp yapımında master model olarak kullanılabilir.
  • Prototip modelleri hassas döküm işlemi için kullanılabilir.


Hızlı prototipleme ile ne tür parçalar üretilebilir?

Bilgisayar çizimi olan herşeyi bu yöntem ile üretebilirsiniz. Parçaların hacmi, et kalınlığı veya formu bir sınırlama oluşturmaz. Malzeme konusunda ihtiyacınıza göre değişik malzemelerden değişik renklerde üretim yapmak mümkündür. Esnek veya rigid, şeffaf veya mat parçalar üretebilirsiniz. Parçalar istenildiğinde kolayca boyanabilir ve birebir ürün üzerinde de kullanılabilirler. Kesilebilir, zımparalanabilir ve birbirlerine yapıştırılabilirler. Isıya dayanımları değişken malzemelerden ihtiyacınıza uygun olanı seçebilirsiniz.

Hızlı prototipleme ile parça üretmek ne kadar sürer?

Parçalarınızın formuna, karmaşıklığına ve ayrıntılarına bağlı kalmaksızın saatler içerisinde üretim gerçekleşir. Üretilen parçalar ayrıca ikincil bir işleme tabi tutulmazlar ve direk olarak size ulaştırılırlar.

Hızlı Prototipleme Teknolojileri

Harç Yığma – Püskürterek ( Polyjet )

Bu teknikte oda sıcaklığında sıvı halde bulunan fotopolimer hammadde sekiz adet enjeksiyon kafası üzerindeki binlerce memeden püskürtülerek katmanların oluşması sağlanır ( plastik enjeksiyon makinalarındakine benzer bir yöntemle). Püskürtülen hammadde UltraViyole lambalar vasıtasıyla aynı anda dondurularak katılaştırılır. 16 mikron kalınlığındaki katmanlar bu şekilde teker teker oluşturularak prototip elde edilir.
Model havada asılı duramayacağı için boşluklar destek malzemesiyle aynı enjeksiyon yöntemi kullanılarak doldurulur. Bu destek malzemesi daha sonra suda çözdürülür ve fiziksel model elde edilir.
Bu teknolojide kullanılan malzemeler bu yönteme özgü fotopolimer reçinelerdir. Fiziksel ve kimyasal özellikleri birbirlerinden farklılıklar gösterir ve ihtiyacınıza göre malzeme seçenekleri mevcuttur.
Teknik Özellikler:
İnşa zarfı: 500mm x 400mm x 200 mm
Katman kalınlığı: 0,016 mm
İnşa Malzemeleri: Fullcure, Vero, Tango

Harç Yığma – Sıvayarak (FDM)

Katı halde bulunan hammadde ısıtılarak sıvı hale getirilir. Sıvı haldeki hammadde ince uçlu bir memeden püskürtülür ve yüzeye ince bir tabaka halinde sıvanarak katmanların oluşması sağlanır. Püskürtülen hammadde daha sonra katılaşır ve cihazdan çıkarılır.
Polyjet teknolojisindeki gibi destek malzemeleri ile kurulan yapı daha sonra destek malzemelerinden ayrıştırıldıktan sonra fiziksel model elde edilir.
Bu teknolojide ABS (acrylonitrile butadiene styrene) ve PC (polycarbonate) malzemeler kullanılarak prototip inşa edilir. Fiziksel ve kimyasal özellikleri ürünlerde kullanılan malzemelerle aynıdır.
Teknik Özellikler:
İnşa zarfı: 400mm x 350mm x 400mm
Katman kalınlığı: 0.240 mm
İnşa malzemeleri: ABS, PC

Toz bağlama – Isıtarak (SLS)

Bu teknikte, ısıtıldığında kaynaşabilen toz halindeki bir inşa hammaddesi ince ve düzgün bir tabaka halinde yayılır. Ardından yüzeydeki seçilen bölgeler lazer ışınıyla taranarak ışının yüzeye çarptığı noktalarda oluşan sıcaklıkla toz malzemenin eriyerek temas halinde olduğu diğer toz taneleriyle kaynaşması sağlanır. Böylece prototip katman katman toz yığılarak üretilir.
Parçanın üretimi tamamlandıktan sonra -aynı zamanda da destek malzemesi işlevi gören- fazla tozlar parça üzerinden bir fırça yardımıyla temizlenir.
Bu teknolojide kullanılan malzemeler Polyamide, Ploystrene ve çeşitli özelliklerde metal alaşımlarıdır.
Teknik Özellikler:
İnşa zarfı: 340mm x 340mm x 620mm
Katman kalınlığı: 0.100 mm
Işıkla Kür – Tarayarak (SLA)
Oda sıcaklığında sıvı halde bulunan fotopolimer hammadde küp şeklindeki inşa alanının içerisini doldurmuş durumdadır. Bu sıvı kütlesinin üzerine bir lazer kaynağından elde edilen ışık gönderilir. Işık kaynağı tabandan başlayarak yukarıya doğru malzemeyi tarayarak istenilen bölgelerin kürleşmesi sağlanarak prototip üretilir.
Katılaşan parça daha sonra bu sıvının içerisinden çıkarılır ve henüz tam katılaşmamış olduğu için ikincil bir işleme tabi tutularak UltraViyole ışını altında katılaşması sağlanır.
Bu teknolojide kullanılan malzemeler bu yönteme özgü fotopolimer malzemelerdir. İhtiyaca göre değişik özelliklerde malzeme elde etmek mümkündür.
Teknik Özellikler:
İnşa zarfı: 500mm x 500mm x 500mm
Katman kalınlığı: 0.100 mm

Hızlı Prototipleme teknolojilerinin karşılaştırılması


3 Boyutlu CAD Yazılımı SOLIDWORKS Hakkında Detaylı Bilgi Almak için:

armada yazılım logo_küçük

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir