Popüler televizyon teknolojilerinden biri olan 3 boyutta (3D) gözlükler kalkıyor. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ürey tarafından geliştirilen proje ile 3 boyut teknolojisi kontakt lenslere taşınıyor.
Televizyon ve sinema sektörünün son yıllardaki popüler teknolojisi 3 boyut (3D), gözlüklerden kontakt lenslere taşınıyor. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ürey tarafından geliştirilen ‘akıllı kontakt lens’ projesiyle sağlıktan eğlence sektörüne kadar gerçek derinlik algısı sağlamayı hedefliyor. Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumlarından biri olan Avrupa Araştırma Konseyi’nden (ERC) 2.5 milyon euroluk araştırma fonunu almaya hak kazanan Prof. Dr. Hakan Ürey, ‘Arttırılmış Gerçeklik ve 3 Boyutlu Uygulamalar İçin Yeni Display Teknolojilerinin Geliştirilmesi’ çalışmalarını sürdürüyor. 7 kişilik, doktora öğrencileri ve doktoralı araştırmacılardan oluşan yeni bir ekip ile sürdürülecek projelerde, 3 boyutlu görüntüleme ve izlemenin kişiye özel hale getirilmesi hedefleniyor.
SÜPER 3D
Ürey’in dikkat çeken projeleri arasında ‘akıllı kontakt lensler’ bulunuyor. Projede günlük hayatta kullanılan kontakt lensleri aktif hale getirmeye çalıştıklarını ifade eden Ürey, kablosuz iletilen elektrikle kontakt lensleri bir ışık kaynağı olarak kullanmanın mümkün olduğunu söylüyor. Ürey, “Dünyada şu anda 100 milyon kişi kontact lens kullanıyor. Aktif hale getirilen kontakt lensler, özellikle sinemalardaki 3 boyut teknoloji için kullanılabilir. Lenslerin birinin yarısı veya bir tanesinin açılıp kapatılarak gerçek derinlik algısı yaratılabilir. Böylece gözlere daha fazla görüntü gönderilebilir. Bu teknolojiyle ‘superior’ yani daha üstün 3 boyutlu bir görüntü elde edilebilecek. Bu konuda ABD’de girişimler var. Biz de bu alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
AMELİYATA 3D TEKNOLOJİSİ
Şarj için nano-watt çözüm
HAKAN Ürey’ in projeleri arasında akıllı gözlükler de bulunuyor. Gözlük camı kadar ekrana sahip olması planlanan akıllı gözlük ekranı, özellikle kullanıcıların göz bebeğine girecek şekilde ışık yayacak. Ürey, “Cep telefonu ışığının hemen hemen binde birini insanların göz bebeğinden içeri giriyor. Göz bebeğinden giren ışık ise nano-watt seviyesinde. Çalıştığımız projede ışık sadece kullanıcıların göz bebeğinden içeri girecek. Giyilebilir teknolojiyle ışık sadece kullanıcıların göz bebeğine yönlendirilecek. Böylece şarj sorunu çözülebilecek” dedi.
Kaynak: hurriyet.com.tr