3D Yazıcılar Tehlikeli Olabilir mi?

yoda printed
Aslında sektörümüzde uzun zamandır prototip imalatı için kullanılan 3d yazıcılar, teknolojinin hızla değişimine ayak uydurarak bir anda son kullanıcıya ulaşmaya başladı. Hemen hemen her sektörde kullanılabilen hatta ev kullanıcılarının kullanabileceği bir seviyede kullanılmaya başlandı. Tabiki bu hızlı gelişim süreci avantajlar taşıdığı kadar, dezanatajlarda oluşturabilir. Bu hızlı değişim döneminde mutlaka bazı gözden kaçan durumlar olabilir. Bu konulardan biri hatta en önemlisi bu yazıcılar çevre için tehlikeli olabilir mi?
Illinois Teknoloji Enstitüsü araştırmacıların Yakın zamanda yayınlanan rapora göre; 3D yazıcılar çevremizi kirletecek ultra ince parçacıklar üretebileceği iddia ediliyor.

Araştırmaya göre, ısıtma ve PLA malzeme kullanımıyla ortaya çıkacak bu ultra küçük parçacıklar, aktif olarak 3D yazıcıya yakın çalışan herkes tarafından teneffüs edilebilir. Bu ultra ince parçacıklar (UFP), çapı 100 nanometre altındaki plastik parçacıkların serbest kalması sonucu oluşur.
Illinois Teknoloji Enstitüsünden bir grup, ABS malzeme ile yaptıkları 3D yazıcı çalışmalarında, yazıcıların UFP emisyon oranı üretme yeteneğine sahip olduğunu buldu. Üniversite bu sonuçlara göre; 3D yazıcıların kullanıldığı ortamlarda iyi bir filtreleme sistemi bulunması gerektiğini öne sürüyor. Bakalım bu çalışmaların devam etmesi ile daha başka 3D yazıcılarla ilgili yeni dezavantajlarla tanışacak mıyız?
Kaynak: cadcampedia.com

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir