SOLIDWORKS Simulation ’da Mesh

Teknik İpuçlarıKategori: SolidworksSOLIDWORKS Simulation ’da Mesh
Anıl AYGÜN Teknik Destek Mühendisi 3 sene önce oluşturdu

Mesh işlemi, modelin sonlu elemanlar adı verilen küçük parçalara bölünmesi olarak tanımlanmaktadır. Tabir-i caiz ise böl, parçala ve fethet diye isimlendirebiliriz. Mesh işleminde, parça hesaplanabilen sonlu küçük bölümlere ayrılır ve denklemler yardımı ile çözümlenerek analiz sonucuna ulaşır.

Mesh Oluşturma

Solidworks Simulation ’da mesh oluşturmak, çok kolaydır. Unsur ağacında bulunan Mesh butonunun üzerine sağ tıkladığınızda ‘’Mesh Oluştur’’ butonuna görülecektir ve bu butona basıldığında mesh arayüzü açılacaktır.

Aşağıda görülebileceği gibi Solidworks Simulaton’da basit ve gelişmiş olmak üzere 2 adet Mesh oluşturma seçeneği vardır. Burada gelişmiş mesh seçeneğinin içerisinde standart, eğrilik yarı tabanlı ve karışık eğrilik yarı tabanlı olmak üzere 3 adet mesh seçeneği mevcuttur.

Hızlı Mesh

Hızlı mesh seçeneğinin ayarlanmasında sadece 1 adet kaydırma butonu bulunmaktadır. Burada kaydırıcıyı sağa doğru kaydırılır ise, daha ince, sola doğru kaydırılır ise daha kaba bir şekilde mesh atılır.İnce mesh, daha fazla sayıda küçük öğeye sahipken, kaba meshdaha az veya daha büyük öğesi olacaktır.

İleri Mesh

Eğer hızlı mesh seçeneği yeterli gelmemiş ise, mesh parametreleri kutusunu onaylayarak gelişmiş seçenekleri kullanabiliriz.

Standart Mesh: Basit geometrilerde kullanılan mesh biçimidir.

Eğrilik Tabanlı Mesh: Bu seçenek, maksimum ve minimum eleman boyutu seçmemizi sağlayan olanaklar sunar. Basit geometrilerde kullanılmasına gerek kalmayan bu özellikler, değişik geometriler içeren parçalarda güzel bir özelliktir.

Sırası ile üst limit, alt limit, çember içindeki minimum eleman sayısını ve birbirine bağlı iki eleman arasındaki oranı gösteren eleman boyutu büyüme oranı verilmiştir.

Karışık Eğrilik Tabanlı Mesh: Solidworks Simulation 2016’da tanıtılan bu özellik, çok küçük geometrik özellikleri yakalamak için daha gelişmiş bir seçenek sunan eğrilik tabanlı meshin bir uzantısıdır. Montajlarda bu mesh yapısının kullanılması önerilmektedir.

Eğrilik tabanlı meshten farkı ise minimum eleman boyutunun otomatik olarak hesaplanabilmesidir.