SOLIDWORKS ELECTRICAL’da Sembol ve Üretici Parçası Devrelerinin İlişkisini Kesme ve Değiştirme

Teknik İpuçlarıKategori: Solidworks ElectricalSOLIDWORKS ELECTRICAL’da Sembol ve Üretici Parçası Devrelerinin İlişkisini Kesme ve Değiştirme
Hakan Bircan Teknik Destek Mühendisi 4 ay önce oluşturdu

Solidworks Electrical’da kullanmış olduğumuz sembollere atamış olduğumuz üretici parçasına göre kontak numaraları tanımlanır. Fakat sembol ile üretici parçalarını sembol üzerine atadıkça semboller üzerindeki bağlantı numaraları ile üretici parçasında bulunan bağlantı numaraları otomatik olarak ilişkilendirilir.

Bazen bu otomatik ilişkilendirmeleri kaldırarak farklı sayfalarda bulunan aynı semboller ile değiştirmek durumunda kalabiliriz kontak numaraları nedeniyle.

Aşağıdaki resimde bir sayfa üzerinde bir kontaktör ve onun devrelerinden oluşan kontaklarının sembollerini getirdik ve henüz hiçbir üretici parçası tanımlamadık.

Bu aşamada eklemiş olduğumuz sembolleri görüntüleyebilirsiniz. Hepsi K1 Kontaktörünü ifade eden bu semboller genellik ile ayrı ayrı sayfalarda bulunarak oluşturduğumuz devrelerin kontrol edilmesini sağlayan bileşenlerdir.

Role bobininin altında ise ilişkili sembollere ait kontak listesi ve hangi sayfada olduğu belirtilmektedir.

Şimdi sembolümüze bir üretici parçası tanımlayalım.

Sembolün üzerine çift tıklayarak üretici parçasını sembolümüz’e ekledik.

Eklediğimizde otomatik olarak oluşturmuş olduğumuz semboller ile atamış olduğumuz üretici parçaları eşleşti. Fakat bun kontakları değiştirme ihtiyacımız olduğunda yine herhangi bir aynı bileşeni ifade eden sembolün üzerine çift tıklayarak üretici parçaları ve devreleri sayfasında değişiklik yapabiliriz.

Bu aşamada kırmızı ala içerisine aldığımız sağ üstte bulunan Sembol devresini değiştir ve Sembol ilişkisinin bağlantısını kes seçenekler mevcuttur.

Sembol devresini değiştir: Sembol devresini değiştir butonunun aktif olması için aşağıda bulunan devrelerden en az iki tane seçili olmalıdır, devre tipi aynı ise bu komutu kullandığınız da seçtiğiniz iki devre arasında devre numaralarını değiştirecektir.

Sembol ilişkisinin bağlantısını kes: Bu seçenek ise aşağıda seçmiş olduğunuz bir veya daha fazla devrenin üretici parçası ile olan ilişkisini kesecektir ve üretici parçasına ait olan devreler mavi, sembole ait olan devreler ise kırmızı beyaz simge şeklinde görüntülenecektir. Tekrar eşleştirmek için ise, eşleştirilmek istenen iki devreyi bir biri üzerine sürekle bırak ile yeniden eşleştirilerek yeşil hale gelmesini sağlayabilirsiniz.